Iglesias ultima la reorganització de Podem per no perdre agressivitat

El líder busca contrarestar la cotilla institucional a la qual se sotmetrà en el Govern

Echenique guanya punts per dirigir el grup al Congrés i Vera per ser la veu dels morats

echenique-iglesias-castro

echenique-iglesias-castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La coalició entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es pot fer realitat en qüestió de setmanes, mitjançant una negociació amb ERC. A la investidura del secretari general del PSOE la seguirà l’acatament de les responsabilitats i frens per part del líder morat del càrrec de vicepresident de l’Executiu i, llavors, tot canviarà per al fundador de Podem. I en part per al seu partit. Ell diu que s’ha compromès a ser lleial i a no mostrar discrepàncies amb els socialistes fora del Consell de Ministres. A més, pretén no fer por als poders econòmics, motiu pel qual Iglesias es veurà obligat a aparcar una part del seu discurs més contestatari, més agressiu, més polèmic. Per compensar, la formació morada farà canvis en la seva estructura situant els perfils més combatius i coneguts al capdavant del partit i del grup parlamentari. 

«Sánchez sap que podrà comptar amb tota la nostra lleialtat i que ens deixarem el millor de nosaltres mateixos», va assegurar Iglesias després de firmar el preacord amb Sánchez 48 hores després de les eleccions del 10-N. Dies després, en una carta a la militància, el cap d’Unides Podem reconeixia que en el futur Govern hi hauria «molts límits i contradiccions»molts límits i contradiccions. Davant del risc que la lleialtat oferta no permeti als futurs ministres morats confrontar amb els socialistes i s’acabi diluint la marca que es va forjar fa cinc anys, dirigents com Noelia VeraPablo Echenique o Rafael Mayoral serviran de contrapès mantenint l’agressivitat de la formació, segons fonts del partit. 

Echenique, al Congrés 

La veu de l’organització recaurà gairebé amb seguretat en dos destacats dirigents morats: Vera, l’actual portaveu del Consell de Coordinació de Podem, i Echenique, ara secretari d’Acció de Govern. Els dos polítics formen part de la direcció i seran els encarregats de mantenir la línia reivindicativa que ha caracteritzat la formació des dels seus inicis. 

Amb Iglesias a la vicepresidència i Irene Montero apuntant a ocupar el ministeri d’Igualtat, la representació del grup parlamentari al Congrés queda vacant. Un lloc que, tot apunta, està reservat per a Echenique. Sent un dels actius més polèmics entre les files podemistes, el polític aragonès seria l’encarregat d’intervenir en els plens de la Cambra baixa per defensar l’actitud del partit. 

A més, fonts parlamentàries asseguren a EL PERIÓDICO que existeix un acord entre els diferents grups de la Cambra baixa per emprendre una reforma de l’hemicicle que li permeti situar-se al grup que ocupen els seus companys i, atesos els seus problemes de mobilitat, no haver de seguir les sessions des del‘galliner’, on són els únics escons accessibles en cadira de rodes. 

Vera i la direcció morada

Notícies relacionades

Al capdavant de la representació de l’Executiva de Podem seguirà Vera. La diputada per Cadis, pròxima a Iglesias, ha exercit des de fa dos anys com a portaveu del Consell de Coordinació morat al costat d’Echenique i, des de fa uns mesos, la tasca d’informar a la premsa de les decisions adoptades per la cúpula del partit hi recauen per complet.

Queda per dilucidar quin lloc ocuparan en la futura estructura del partit el secretari d’Organització, Alberto Rodríguez, l’encarregat de Societat Civil i Moviments Socials, Rafael Mayoral, i el secretari de Comunicació, Juanma del Olmo. Tot i que, de ben segur, tindran més responsabilitats que les que ostenten actualment.