El PSOE espera que la decisió sobre Junqueras no enteli el pacte amb ERC

El Govern assenyala que l'Advocacia es pronunciarà aviat i que serà sensible

La Moncloa manté les expectatives d'aconseguir la investidura ben aviat

undefined48613018 madrid 13 06 2019  politica  ronda de negociaciones entre el191219185700

undefined48613018 madrid 13 06 2019 politica ronda de negociaciones entre el191219185700 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern assegura que comptava amb una sentència com l’emesa pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que aquest dijous va assenyalar que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, gaudia com a eurodiputat d’immunitat parlamentària des del 13 de juny, quan es van proclamar oficialment els resultats de les eleccions comunitàries. Els socialistes insisteixen que aquest escenari estava previst, que fins i tot l’havien debatut en les seves negociacions amb els republicans, l’abstenció dels quals és necessària perquè Pedro Sánchez surti elegit, i que en el partit de Junqueras també donaven per fet que això passaria. El PSOE, en aquest sentit, confia que la decisió del TJUE no enteli l’acord amb ERC, que continua avançant, a l’espera que Sánchez faci una última oferta sobre la «taula de negociació» de la «crisi política» a Catalunya. L’Executiu va manifestar el seu respecte a la sentència i va ratificar la seva aposta pel «diàleg», gest que va agradar en les files republicanes.

Els socialistes admeten que és un «moment crític» en les converses, però estan convençuts que es pot reconduir i que continua sent possible una investidura ben aviat. A la Moncloa no s’atorga excessiva importància a la decisió dels republicans que congelaven les negociacions amb els socialistes fins que l’Executiu, a través de l’Advocacia de l’Estat, es pronunciï sobre la immunitat de Junqueras. Els serveis jurídics de l’Estat tenen cinc dies hàbils per contestar als magistrats europeus, però fonts del Govern van assenyalar que presentaran el seu escrit amb «prestesa», de manera imminent, i van donar a entendre que serà diferent al de la fiscalia. Al cap de poques hores de conèixer-se la sentència del TJUE, el ministeri públic es va oposar a la llibertat de Junqueras, perquè ja ha sigut condemnat en ferm pel Suprem a 13 anys de presó i inhabilitació. A la Moncloa, en aquest sentit, van recordar que l’Advocacia de l’Estat va recolzar, al juny, en contra dels criteris de la fiscalia, que Junqueras pogués sortir de la presó per acudir al Congrés i jurar la Constitució com a europarlamentari.

Poc després que es conegués la decisió del TJUE, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo,va demanar a ERC que continués les negociacions, perquè la decisió era judicial i no política, i alhora va enarborar la bandera del «diàleg» per solucionar la crisi territorial. «Tot l’àmbit judicial no pot fer que aquest país no abordi les qüestions polítiques, inclosa la situació de Catalunya. La sentència es produeix en un altre espai. És necessari obrir una etapa política nova en aquest país, per al respecte de les legítimes posicions ideològiques, amb diàleg per arribar a l’acord entre els qui pensem de manera molt diferent», va insistir la número dos de l’Executiu.  

El cridat a compartir amb Calvo el càrrec de vicepresident si tira endavant la investidura, Pablo Iglesias, va anar una mica més enllà, al carregar contra la «judicialització» del «conflicte a Catalunya», que segons el seu parer «ha allunyat un escenari de resolució». Però també va demanar obrir un altre cicle, amb paraules molt similars a les de la dirigent socialista. «Ara toca una nova etapa de diàleg i intel·ligència política per caminar cap a la resolució que necessita el nostre país», va dir a Twitter el líder de Podem.

«És un delinqüent»

Des del camp de la dreta, tant el PP com Cs van remarcar que no ha canviat res «jurídicament». Junqueras, van coincidir el popular Pablo Casado i la liberal Lorena Roldán, «continua sent un delinqüent». Els conservadors van distribuir un vídeo amb comentaris de Casado sobre la decisió del TJUE i les possibles conseqüències sobre Carles Puigdemont. En la seqüència, el líder del PP opina que el líder d’ERC «ha de continuar a la presó» i que l’expresident també «ha d’acabar» a la presó.

Notícies relacionades

Respecte al camí que s’obrirà al Parlament Europeu amb l’eventual petició de suplicatori, Casado es va comprometre que el seu grup el recolzi a la cambra d’Estrasburg. «No tots els partits poden dir que formen part d’una família política a Europa així. D’altres emparen les tesis dels separatistes», va afegir. Era una pulla directa a Vox, que a Estrasburg forma part dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), un grup en el qual també s’asseuen els nacionalistes flamencs de l’N-VA, aliats de Puigdemont.

La formació d’ultradreta va denunciar l’«atac» a la sobirania espanyola. El president dels radicals, Santiago Abascal, va considerar que la decisió del tribunal europeu «dona oxigen al procés colpista» i va lamentar que els «eurosubmisos» els demanin que acatin i respectin «en silenci» aquesta «nova humiliació a Espanya».