BUSCANT LA MAJORIA

Els partits regionalistes condicionen el seu recolzament a Sánchez a aplicar les seves agendes territorials

El PRC exigeix que arribi l'AVE a Santander i que no es pacti l'autodeterminació amb ERC

El BNG demana concreció en les mesures per a Galícia i Terol Existeix reclama solucions per a l''Espanya buidada'

undefined51425107 jose maria mazon191218124636

undefined51425107 jose maria mazon191218124636 / Eduardo Parra

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE sap que tots els vots són imprescindibles per tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez. Amb aquest pensament al cap, la portaveu socialista Al Congrés, Adriana Lastra, s’ha reunit aquest dimecres amb els diputats d’alguns dels partits regionalistes. Els representants del Bloc Nacionalista Gallec (BNG), del Partit Regionalista Càntabre (PRC) i Terol Existeix han coincidit a assenyalar que votaran ‘sí’ al secretari general del PSOE si abans s’acorda que el futur Govern durà a terme les seves agendes territorials. 

El primer a reunir-se amb Lastra ha sigut el diputat del BNG, Néstor Rego, que, després de la trobada, ha assegurat que la seva formació encara és «distant» de donar el recolzament a Sánchez davant de la inconcreció en les mesures pactades. «No ens serveixen formulacions genèriques o manifestacions de voluntat perquè a Galícia hi ha problemes que requereixen d’una urgent resolució», ha remarcat abans de demanar que tot el que es pacti ha de quedar per escrit perquè hi hagi «garantia de coneixement públic» i «obligació de compliment». 

L’AVE i l’autodeterminació

Amb exigències més concretes ha arribat José María Mazón, parlamentari del PRC, que ha deixat clar que el compromís del Govern quel’AVE  arribarà a Santander –entre altres infraestructures– és condició indispensable perquè recolzin la investidura. De moment, el diputat càntabre es reunirà en les pròximes hores amb el secretari d’Estat d’Infraestructures. 

Notícies relacionades

No obstant, el seu ‘sí’ també dependrà de l’acord a què arribin el PSOE i ERC. Mazón ha assegurat que la seva formació no farà president Sánchez si pacta el dretd’autodeterminació  amb els republicans catalans. «La música general és que es respectaran les normes que afecten tots els espanyols», ha assenyalat respecte a la negociació que s’arribi amb els republicans abans de remarcar que Lastra «pràcticament» li ha garantit «que no es plasmarà un dret d’aquest estil».

Lastra i Terol

L’últim a reunir-se amb els socialistes –que no amb Lastra que ha marxat d’urgència a la Moncloa– ha sigut el diputat de Terol ExisteixTomás Guitarte, que ha assegurat estar en disposició de recolzar la investidura de Sánchez si els socialistes acaben acceptant les seves reivindicacions sobrel’‘Espanya buidada’.