NEGOCIACIÓ DELS COMPTES CATALANS

Govern i comuns pacten apujar impostos a les rendes de més de 90.000 euros

L'acord té un impacte estimat de 543 milions d'euros

Aragonès no aclareix si està vinculat a acords en la investidura de Sánchez o a l'ajuntament

comuns-acord-govern / periodico

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

 La Generalitat ha aconseguit un pacte amb els comuns per elevar els ingressos de la Generalitat en els pressupostos del 2020. La mesura estrella de l’acord és la reforma de l’IRPF: la càrrega impositiva es reduirà per als ciutadans que cobrin 12.450 euros o menys a l’any, i s’augmentarà per als que percebin més de 90.000 euros.

El vicepresident de la Generalitat i titular d’Economia, Pere Aragonès, ha presentat el pacte, però no ha volgut respondre a la pregunta de si acosta o no l’entesa amb els comuns per aprovar els pressupostos d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona, o si facilita la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern que busquen el PSOE i Unides Podem.

Aragonès ha presentat l’acord amb els comuns sobre la partida d’ingressos –la de despeses continua oberta– com un «primer pas» per actualitzar uns pressupostos que fa diversos exercicis que estan prorrogats. Segons la Generalitat, les mesures presentades tindran un impacte de 543 milions en els comptes catalans, tot i que s’estima que el 2020 els ingressos augmentin només en 173 milions. La finalitat és que els pressupostos ajudin els que menys tenen per la via que «qui més tingui contribueixi més».

Aquesta filosofia s’observa sobretot en la reforma de l’IRPF. Més de 200.000 persones, segons Aragonès, es beneficiaran de la pujada del mínim exempt i deixaran de pagar aquest impost. L’acord ho compensa amb un nou tram impositiu per als qui cobren més de 90.000 euros a l’any, que passaran a pagar un IRPF del 23,5%, dos punts més que ara.

El tipus marginal per als qui cobren més de 120.000 euros s’incrementa també en un punt, del 23,5% al 24,5%. «Aquesta mesura afectarà poc més de 50.000 contribuents. És un esforç dels 50.000 que més ingressen per beneficiar els 200.000 que menys ingressen. Progressivitat i redistribució», va resumir Aragonès.

Però el pacte amb els comuns també inclou modificacions en altres impostos. Per exemple, el de successions, que tornarà a tenir en compte el «patrimoni preexistent». És a dir: una persona rica que hereti tornarà a «contribuir més». La bonificació de la quota es manté en el 99% per als cònjuges però per a la resta passarà a una progressivitat. L’increment d’ingressos estimat és de 190 milions d’euros.

A més, canvia l’impost de Transmissions i també s’actualitza a l’alça la recaptació prevista per la taxa d’estada en establiments turístics. Segons el vicepresident, l’increment, l’impacte del qual en els comptes s’estima en 20,9 milions d’euros, acosta Barcelona i Catalunya a «els seus competidors europeus», sense arribar als nivells màxims.

Notícies relacionades

També puja l’impost sobre vivendes buides a grans tenidors i el de begudes ensucrades. Però l’altra gran novetat del pacte és la instauració d’una nova taxa que gravarà la incidència sobre el medi ambient de les instal·lacions d’emmagatzemament, transformació i transport d’energia elèctrica, en la línia de l’«aposta per la fiscalitat verda» que vol impulsar la Generalitat.

La voluntat, ha dit Aragonès, és «tenir els pressupostos aprovats el primer trimestre de l’any 2020». Però l’escenografia de la presentació de l’acord ja dona compte que tots els agents implicats es vigilen amb lupa i tenen molt presents unes eventuals eleccions el Parlament. El Govern i els comuns no van sortir a explicar el pacte junts; ho van fer uns després d’altres. A més, els dos partits independentistes que es reparteixen l’Executiu català, JxCat i ERC, van voler explicar-lo també per separat, i, després que intervingués Aragonès, ho va fer la portaveu de la Generalitat, la postconvergent Meritxell Budó.