ELS COMPTES CATALANS DEL 2020

Albiach avisa el Govern: «No hi haurà Pressupostos sense un decret de llistes d'espera»

Albiach explica que l'objectiu és que els ciutadans tinguin garantida atenció primària en menys de 72 hores

17/10/2019 Jéssica Albiach (CatECP) interviene en el Parlament de Catalunya

17/10/2019 Jéssica Albiach (CatECP) interviene en el Parlament de Catalunya / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La nova coordinadora nacional dels comuns i líder de CatECP en el Parlament, Jéssica Albiach, ha avisat el Govern que «no hi haurà Pressupostos sense un decret de llistes d’espera», que canviï el model sanitari per ubicarl’atenció primària al centre del sistema i prevegi la contractació de 850 nous professionals.

L’objectiu d’aquest decret que exigeixen els comuns és que la ciutadania tingui garantida l’atenció per part de l’equip sanitari de la primària de 48 a 72 hores: «Estem lluitant perquè la primària no sigui la porta d’entrada al sistema, sinó que sigui el centre del sistema», ha afirmat en una entrevista d’Europa Press.

Albiach ha ressaltat que s’han revertit retallades en l’atenció hospitalària, però no en la primària; i, a la pregunta per l’actitud del Govern, ha respost que veu dificultats a aconseguir els 850 professionals que exigeixen, i ha insistit que «sense aquest decret, no hi podrà haver Pressupostos».

Avenços en matèria fiscal

La diputada de CatECP ha explicat que les negociacions amb el Govern han avançat sobretot al capítol d’ingressos –amb canvis en l’IRPF, successions i fiscalitat verda–, però no tant en el de despeses, i ha dit que, després de la negociació sobre sanitat, arribarà la d’altres temes, com guarderies i escola inclusiva, dependència, vivenda, transport i feminismes.

Sobre la reforma fiscal –«necessitem ingressos per blindar els serveis públics»– els comuns i els negociadors del Govern, liderats per la Conselleria d’Economia, en mansd’ERC, han acordat crear un nou tram d’IRPF per a rendes de més de 90.000 euros –que afectaria el 5% de la població i aportaria 30 milions d’euros– i rebaixar la pressió fiscal sobre les rendes més baixes, tot i que no tenen tancat en quina mesura es produirà aquesta rebaixa. També estan abordant una reducció de bonificacions de l’impost de successions per a alguns trams encara no detallats –ha plantejat rebaixar-les a partir dels 500.000 o 600.000 euros– sense que afecti les vídues, ha assegurat Albiach, que veu el Govern «receptiu» en aquest tema.

Precisament l’acord sobre l’increment de successions i de l’IRPF no ha provat bé als consellers del Govern de JxCat ni a part d’aquest grup parlamentari. Els postconvergents esperen llimar en les pròximes setmanes el preacord amb els comuns.

Fiscalitat verda

Sobre fiscalitat verda, ha remarcat que aborden impostos ja previstos en la llei catalana del canvi climàtic: sobre vehicles contaminants –ja molt avançat– i sobre empreses contaminants i creuers i barcos, tots dos encara per acordar i detallar amb el Govern.

A la pregunta per aquestes taxes, ha dit que la de creuers ha de penalitzar i sancionar les emissions i les aigües contaminants, però encara no està concretada, com la d’empreses contaminants: «El Govern està disposat, però encara no està detallat».

Per a ella, l’Executiu de Quim Torra vol fer-se «un rentat de cara verd» però no vol implementar mesures valentes reals, i ha ressaltat que els comuns poden arrossegar l’Executiu català cap a mesures contra l’emergència climàtica en la negociació pressupostària. «Considerem que una de les primeres coses que hauria de fer el Govern és una vicepresidència climàtica», perquè la lluita contra el canvi climàtic no sigui sectorial, sinó transversal en tots els departaments de la Generalitat.

Fins aquest moment, els comuns havien proposat un departament de transició ecològica i contra el canvi climàtic, però Albiach creu que s’ha d’anar més enllà: «Estic convençuda que, si aquest Govern és incapaç de tirar endavant una vicepresidència climàtica, el pròxim Govern la tindrà. És una qüestió de sentit comú».

Votació al març

Notícies relacionades

Albiach, que ha remarcat que la negociació pressupostària està sent «complexa», ha recordat que també ja està pactada una rebaixa lineal del 30% en les taxes universitàries, cosa que ha descrit com una petita primera victòria de la seva formació.

A la pregunta sobre elcalendari de les finances públiques, Albiach ha contestat que el Govern els ha traslladat en les negociacions que el Pressupost passarà previsiblement pel Consell Executiu a mitjans de gener, i que la votació a la Cambra catalana no preveu que arribi fins al març.