EL LABERINT CATALÀ

Consellers del Govern i JxCat discrepen sobre la pujada d'impostos

L'increment de successions i de l'IRPF disgusta una part del grup parlamentari

La postconvergència espera poder llimar el preacord inicial amb els comuns

zentauroepp45401941 junts per catalunya190110131757

zentauroepp45401941 junts per catalunya190110131757 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Atès que encara existeix un eix anomenat esquerra-dreta, quan el Govern sobiranista topa amb qüestions com la pujada d’impostos perquè els comuns recolzin el projecte de pressupostos, la discussió interna reapareix. Reapareix perquè la política fiscal ja va embussar les difícils relacions entre ERC i la postconvergència fa exactament un any, quan els republicans es van mostrar disposats a apujar els impostos a qui declara una renda més gran. Aquesta vegada la controvèrsia ha tingut lloc de portes endins, entre els consellers de JxCat i els diputats del grup parlamentari, en una reunió ahir i que continuarà dilluns que ve a Brussel·les.

Mentre el Govern avançava en la negociació amb els comuns, el grup parlamentari de Junts per Catalunya estava a l’espera. Per posar en comú l’estat de les converses, aquest dijous ha tingut lloc una trobada discreta de la qual ha transcendit la incomoditat de part dels parlamentaris amb els plans fiscals del Consell Executiu, en especial sobre l’impost de successions.

Les xifres

El Govern, en concret la part republicana de l’Executiu, i els comuns estan negociant de cara als Pressupostos de la Generalitat 2020 crear un tram nou de l’IRPF per a les rendes superiors als 90.000 euros, a les quals se’ls aplicaria un tipus del 23,5%.

D’aquesta manera, es vol reduir el salt que hi ha actualment entre les rendes a partir dels 53.000 euros, a les quals se’ls aplica un tipus del 21,5%, i les dels 120.000, per a les quals s’està negociant augmentar el tipus aplicable del 23,5% actual al 25,5%, segons les mateixes fonts. A finals de l’octubre, l’Executiu i els comuns van començar a materialitzar alguns progressos en la negociació dels comptes en el capítol de la fiscalitat, abordant llavors la modificació de l’IRPF i també la de l’impost de successions i donacions.  A això cal afegir l’augment de la pressió fiscal amb finalitats mediambientals.

Notícies relacionades

La pujada de successions no agrada en especial al PDECat, si bé s’assumeix que és un acord ja tancat del Govern amb els comuns. La postconvergència –que a les eleccions del 10-N proposava no apujar els impostos– creu que es tracta d’una pujada sense grans efectes recaptatoris però amb una càrrega política important. No obstant, les queixes del PDECat són contradictòries amb el seu vot a favor a una resolució dels comuns en el debat de política general en què es demana una reforma fiscal «progressiva que modifiqui la fiscalitat en l’impost sobre la renda i l’impost de successions». Amb tot, els més optimistes a JxCat confien a llimar l’aplicació d’aquest últim impost, per exemple diferenciant entre les herències de parents de primer o segon grau o bonificant situacions com el pagament del 50% d’un immoble heretat del cònjuge.

El precedent

El 2017, ERC va remar a favor de l’augment del tipus impositiu dels trams més elevats, però els postconvergents (uns i altres, integrats a Junts pel Sí), amb Carles Puigdemont al capdavant, ho van vetar. La CUP, amb qui finalment pactarien els pressupostos van plantejar crear uns altres trams, amb més gravamen, a partir dels 60.000 euros de renda. ERC ja havia proposat, coincidint amb el debat dels pressupostos del 2016, augmentar l’IRPF de qui declarava més de 90.000.