DIA DE LA CONSTITUCIÓ

Unes 1.500 persones es manifesten a Barcelona per la unitat d'Espanya

Abascal acapara la manifestació que encapçala al costat de dirigents del PPC

Cs marxa de la cita a causa d'una pancarta contra la llei antimasclista

20191206 464796 videohimnoespanatech2019120613174066 1 31 vid 06 133008 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, han desfilat per la Via Laietana de Barcelona aquest divendres per exigir el blindatge de la Constitució en el seu 41è aniversari i que el PSOE no pacti el futur Govern amb els independentistes. Una manifestació que ha sigut menys nombrosa que en anteriors edicions, però que ha acaparat tots els focus per la presència del líder de VoxSantiago Abascal, que ha preferit assistir a aquesta cita en comptes de la celebració institucional al Congrés dels Diputats. 

La capçalera ha sigut liderada per representants d’entitats constitucionalistes com Espanya i Catalans i Catalunya Suma per Espanya, al costat d’una comitiva del PP encapçalada pel líder a Catalunya, Alejandro Fernández, i el seu homòleg a Vox, Ignacio Garriga.

Ciutadans havia confirmat l’assistència del seu líder, Lorena Roldán, i el president del grup parlamentari Carlos Carrizosa, però han marxat de la concentració minuts abans que comencés al veure una gran pancarta que tancava la marxa que exigia la derogació de la llei de violència masclista. «No es poden fer proclames que qüestionen la lluita contra una de les pitjors xacres de la nostra societat», ha afirmat el partit en un comunicat. La pancarta en qüestió sostenia que aquesta llei «vulnera l’article 14 de la Constitució» que estableix que «els espanyols són iguals davant de la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social».

«Unitat d’acció»

Notícies relacionades

La investidura de Pedro Sánchez i les negociacions entre ERC i el PSOE han copat la manifestació, que ha començat a la plaça d’Urquinaona i ha finalitzat davant la Direcció Superior de Policia amb agraïments a aquest cos amb crits d’«aquesta és la nostra policia». El president d’Espanya i Catalans, Javier Megino, s’ha dirigit a la plana major del constitucionalisme per reclamar «unitat d’acció davant de l’enemic comú que és el separatisme» i que el PP, Cs i Vox arraconin els «egos». «Exigim que el Govern constitucionalista no estigui subjecte al xantatge i a la manipulació del separatisme», ha dit el portaveu de Catalunya Suma, Carlos Portales

El líder dels populars catalans, Alejandro Fernández, ha assegurat que les negociacions del PSOE amb ERC per provar de formar Govern s’estan produint «fora de la Constitució» perquè «parlen d’autodeterminació». D’altra banda, Abascal ha reivindicat la Carta Magna i «el seu fonament, que és la unitat nacional». «Som aquí per dir que Vox serà una muralla, un barco de contenció contra els que volen destruir la unitat nacional i contra els colpistes i els que pacten amb colpistes», ha dit.