El Govern es fa el desentès en la crisi JxCat-ERC i assegura que la seva unitat és "granítica"

Budó es nega ara a valorar si pactar amb els partits "del 155" és criticable

La Generalitat incrementa els impostos i els beneficis fiscals per a famílies en situació de pobresa energètica

h 3507778

h 3507778 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, s’ha fet la desentesa en la crisi existent entre Junts per Catalunya i ERC arran del pacte dels primers amb el PSC per governar la Diputació de Barcelona. Budó ha actuat com un frontó en la roda de premsa posterior al Consell Executiu davant de les reiterades preguntes sobre això.

"Les valoracions dels pactes postelectorals les deixaré per als responsables dels partits, al Govern no hem parlat d’aquests temes", s’ha limitat a respondre malgrat les crítiques del mateix president Torra a determinats pactes locals amb el PSC. Repreguntada sobre si es pot pactar amb el PSC per ser part del bloc del 155, ha insistit: "No hem fet valoració dels pactes postelectorals". "És un Govern que no és monolític, que té clar que ha de treballar com a Govern de forma lleial per emprendre accions per millorar la situació de la ciutadania de Catalunya, estem conjurant més enllà de les discrepàncies dels partits, això no afecta el Govern, és granític en aquest sentit i està conjurat per tirar endavant la legislatura".

Torra i els llaços grocs

Budó, d’altra banda, ha qualificat de "disbarat" la petició del fiscal de gairebé dos anys d’inhabilitació de Torra per la seva actuació en la polèmica dels llaços grocs a la campanya electoral. "Ens estranyaria que la fiscalia no demanés aquestes penes per defensar com va fer el president la llibertat d’expressió", ha afegit. I respecte a la petició d’informació de la Guàrdia Civil en diferents conselleries, en relació amb la instrucció judicial sobre el procés, la portaveu ha dit que "són part de la repressió a què estem sotmesos".

Pobresa energètica i augment d’impostos

Notícies relacionades

D’altra banda, el Govern ha aprovat avui una sèrie de modificacions fiscals que entre altres mesures inclouen bonificacions en el cànon de l’aigua per beneficiar, segons Budó, unes 40.000 famílies, de zero euros per metre cúbic en el primer tram del cànon. D’altra banda, el decret preveu modificacions tributàries per aconseguir, segons els plans del Govern, un increment d’ingressos de 88 milions d’euros anuals. Entre aquestes, la modificació de l’impost a les vivendes buides per mobilitzar les que estan en mans de grans propietaris, incloent com a subjectes passius els fons de titulització que no estaven subjectes al pagament d’aquest impost per no tenir personalitat jurídica. També s’incrementa l’impost sobre contaminació per òxid de nitrogen dels avions comercials. Finalment s’incrementen les taxes sobre les apostes presencials, així com l’impost sobre actes jurídics documentats, que eleva de l’1,5 al 2% el tipus sobre escriptures de préstec o crèdit hipotecari. En paral·lel, el Govern ha adoptat mesures en el context de la lluita contra el frau fiscal en qüestions relatives a jocs com el bingo.

Els menors a Santa Anna

Respecte a la situació dels menors immigrants no acompanyats que malviuen a l’església de Santa Anna de Barcelona, la portaveu ha assegurat que el Govern s’ocupa d’aquesta situació i ha aprofitat per criticar el Govern espanyol. "Es treballen mesures per tornar a introduir aquestes persones en la tutela, el Govern no para de destinar recursos econòmics importantíssims per afrontar l’acollida i garantir una normalització en la seva vida una vegada han arribat, tots aquests recursos els destinem des de la Generalitat perquè l’Estat destina recursos al lloc d’arribada dels menors però no al lloc de destí final".