Vox rebutja l'oferta del PP i no ajudarà que Ciutadans tingui un lloc a la Mesa del Congrés

El PP proposa una aliança perquè entrin tant els d'Abascal com els taronges, tot i que el PSOE i Unides Podem havien demanat veto per a l'extrema dreta

zentauroepp51179788 graf1327   madrid  02 12 2019  iv n espinosa de los monteros191202222233

zentauroepp51179788 graf1327 madrid 02 12 2019 iv n espinosa de los monteros191202222233 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Vox ha traslladat aquest dilluns a Ciutadans que no col·laborarà per facilitar que els taronges tinguin un lloc a la Mesa del Congrés i rebutja així l’acord que havia proposat el PP perquè el centre dreta copés quatre dels nou llocs als quals aspiren: dos el PP, un per a Vox i un altre per a Ciutadans.

Els d’Abascal han comunicat la seva decisió a Ciutadans en una reunió mantinguda per representants de les dues formacions al Congrés, segons ha informat el partit taronja. La trobada ha tingut lloc després que el president del PP, Pablo Casado, llancés la seva proposta d’una aliança entre els tres partits.

Ciutadans només té deu diputats, amb la qual cosa necessita recolzaments per aconseguir el lloc al qual aspira en l’òrgan de govern de la Cambra. El PP es negava al veto a Vox afavorit pel PSOE i Unides Podem, i havia proposat aquesta aliança perquè entressin tant els d’Abascal  com els taronges. Això sí, des del PP ja han avisat que si Vox no s’avenia a un acord, podrien lluitar per aconseguir tres llocs a la Mesa per a ells sols.

Des del partit taronja han qualificat de «generosa i constructiva» la proposta del PP i lamenten que no tingui aparences de tirar endavant per les reticències de Vox a col·laborar per facilitar la seva entrada a la Mesa.

El PP intentarà que entrin tots dos

Malgrat aquesta negativa de Vox a negociar la Mesa del Congrés, fonts de la direcció nacional del PP han assenyalat que el seu partit intentarà que tant Vox com Cs tinguin un lloc cada un a l’òrgan rector de la Cambra. «Intentarem que entrin tots dos fins al final», afegeixen les mateixes fonts.

Notícies relacionades

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, que està pilotant les negociacions en nom del seu partit, està mantenint contactes «amb tots». El PP no ha precisat si en aquestes converses s’ha arribat a alguna entesa amb el PSOE perquè Cs tingui un seient a la Mesa.

Aquest dilluns al migdia, després que Casado llancés la seva proposta (2 llocs per al PP, un per a Vox i un altre per a Cs), fonts de la cúpula popular han alertat que seria «molt difícil» explicar per part del partit d’Abascal oposar-se a aquesta equació entre tres partits que col·laboren en diversos governs autonòmics.