CONTRA EL 'CORDÓ SANITARI'

El PP ofereix a Vox entrar a la Mesa del Congrés si facilita un lloc a Cs

Casado demana «generositat» als seus diputats perquè deixin vots a la ultradreta i també a Ciutadans

Els radicals descarten ajudar els taronges i remarquen que ara només tenen 10 escons

undefined51180737 madrid  02 12 2019  politica  el presidente nacional del par191202124217

undefined51180737 madrid 02 12 2019 politica el presidente nacional del par191202124217 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

A Pablo Casado l’únic «cordó sanitari» que li agradaria veure és un de «legal, constitucional, ètic i moral» davant els «hereus de Batasuna» que no han condemnat els assassinats d’ETA i un altre enfront dels «independentistes, secessionistes, condemnats pel Suprem». No entén, va dir aquest dilluns al migdia, que s’intenti excloure de la Mesa del Congrés Vox, un partit que, va apuntar, defensa la «unitat i la Constitució». Per això va descartar afegir-se a l’aliança que li proposen el PSOE i Podem per excloure el partit de Santiago Abascal d’aquest òrgan de la Cambra, encarregat d’ordenar i determinar els debats parlamentaris. Aquest dimarts, dia gran al Congrés i el Senat, s’elegeixen els seus membres. Nou a la primera Cambra i set en la segona. Gràcies a Casado, Vox té més opcions d’entrar en la primera, ja que té 52 diputats, mentre que en la segona, només dos senadors.

La fragmentació del Congrés i el fet que el vot sigui secret i en paper afegeixen molta intriga a la jornada. No seria la primera vegada que un grup parlamentari compromet la seva paraula que votarà un candidat i finalment no ho fa. És impossible després esbrinar del cert qui no ha complert la seva paraula. En aquest cas, els dirigents de Vox remarquen que volen dos llocs a la Mesa (els mateixos que podrà obtenir el PP amb els seus 89 diputats), perquè per «tradició parlamentària» és el que els toca. Però els populars, als quals necessiten de crossa per assegurar-se la seva presència, consideren que n’han d’ocupar només un, perquè també volen ajudar Ciutadans a aconseguir-ne un altre, tot i que aquests només tenen 10 escons aquesta legislatura. No obstant, Casado, que té vots per ‘deixar’, considera que no vetarà Vox, però tampoc l’ajudarà a aconseguir els dos que reclama.

A la Mesa hi haurà una majoria progressista de cinc a quatre en qualsevol cas, gràcies a l’acord entre el PSOE (presidència i dos llocs) i Podem (dos). Aquesta és gairebé l’única cosa assegurada juntament que la socialista Meritxell Batet continuarà de presidenta, tret de sorpresa majúscula. Després de votar la presidència, arriben dues votacions més, una per a les quatre vicepresidències i una altra de diferent per a les quatre secretaries. Cada diputat posa un sol nom en un paper i surten elegits els quatre candidats amb més suports. Aquest sistema requereix que els 350 parlamentaris arribin a la sessió sabent a qui recolzaran, perquè en algunes ocasions caldrà escriure el nom d’un polític d’un altre partit. Els grups parlamentaris arriben normalment amb les negociacions fetes, tot i que en aquest casos, després del fracàs de l’‘operació veto’ contra Vox i la falta de comunicació entre els tres partits de la dreta ha complicat el fet de poder avançar esdeveniments.

Notícies relacionades

En una reunió a la Cambra baixa amb els seus diputats i senadors, Casado va demanar «generositat» a les seves files perquè ajudin Vox a aconseguir un dels nou llocs. A més, Casado vol també recolzar Ciutadans perquè en pugui ocupar un altre. El líder del PP considera que Ciutadans «ha tingut un paper fonamental» en el Congrés i li va assegurar que continuarà comptant amb la seva col·laboració «per aprovar iniciatives urgents». Casado va recordar a radicals i taronges que ell continua aspirant a «liderar el centre i la dreta» i va tornar a esmentar la proposta que els va fer, sense èxit, d’Espanya Suma, una coalició electoral per presentar-se a les generals de l’abril i el novembre. «Volem que aquest oferiment es vegi com el partit que vol liderar l’espai imprescindible que ha de ser refundat», va declarar.

Aquesta nit, segons fonts de Ciutadans, Vox els ha fet saber que no participaran de cap creuament de suports perquè els taronges aconsegueixin un lloc. Ciutadans tenen ara només 10 diputats i els ultres consideren que no els toca accedir a la Mesa en aquesta ocasió.  La legislatura passada sí que van ocupar una vicepresidència i una secretaria, amb 57 diputats, una xifra similar a la que té Vox ara (52).