SETGE JUDICIAL

Els Mossos investiguen els contractes a dit al col·laborador de Borràs

La policia autonòmica va buscar documentació d'Isaías H. F. en un institut de la UB on és professor

La consellera va contractar a dit un segon docent del seu màster quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes

zentauroepp46065719 barcelona 27 11 2018  la  consellera  laura borr s en la ent181129102713

zentauroepp46065719 barcelona 27 11 2018 la consellera laura borr s en la ent181129102713 / NGEL GARC A

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Guillem Sànchez

El col·laborador de la consellera de Cultura, Laura Borràs, que va obtenir tres contractes a dit quan aquesta dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), tal com va revelar ahir EL PERIÓDICO, està sent investigat pels Mossos d'Esquadra per ordre de la jutge de Barcelona Silvia López Mejías. A més, segons fonts judicials, sobre ell pesa actualment una ordre que li prohibeix sortir d'Espanya. Isaías H. F. és un programador informàtic 'freelance' i autor literari que treballava com a professor associat en diferents postgraus i màsters de la Universitat de Barcelona dirigits per l'actual consellera. També era membre del grup Hermeneia, un equip d'investigació internacional acadèmica liderat per la mateixa Borràs. 

El col·lectiu Hermeneia, la web del qual ja no funciona, va ser creat per Borràs fa gairebé 20 anys al si de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i d'aquest equip parteix també el cap de premsa de la consellera i el seu successor davant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Joan Elies Adell. L'equip d'investigació va impulsar i va organitzar un premi literari a Vinaròs (Castelló) que va guanyar en tres ocasions el mateix Isaías H. F. Hermeneia és una paraula d'origen grec que fa al·lusió a l'hermenèutica –traduir o interpretar els textos–. També d'origen grec és el nom escollit pels Mossos per denominar aquest cas: Atenea, la deessa grega de la saviesa.

Registre a la UB

Els agents de l'Àrea de Delictes Econòmics dels Mossos estan investigant la gestió de Borràs al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, entre el 2013 i el 2018. En el marc d'aquest cas, sota secret de sumari, dimarts passat al Centre de Tecnologies de la Informació (CTTI) i a la Institució de les Lletres Catalanes. Però també ho van fer al'Institut de Formació Contínua-IL3 de la Universitat de Barcelona (UB), segons han confirmat fonts consultades per aquest diari. En l'últim registre, els agents van sol·licitar documentació sobre Isaías H. F., professor associat en el màster de la consellera Borràs.  

Segons consta al Portal de Transparència de la Generalitat, Borràs va adjudicar sense concurs públic tres contractes per un valor total de 45.550 euros a Isaías H. F. Aquest informàtic no és l'únic antic col·laborador de Borràs a qui la Institució de les Lletres Catalanes va adjudicar un projecte sense concurs públic a A.C.V., de Videolite Social Network, un altre dels professors del màster de la UB de la consellera, va percebre 1.000 euros d'aquesta institució per un vídeo titulat 'La Poesia'. El contracte està datat del març del 2017.

Fonts universitàries expliquen que Isaías H. F. va col·laborar en tres estudis que s'impartien a l’IL3, on Borràs figurava com a docent: el Màster en Literatura en l'Era Digital 2017-2019, el Curs de Literatura Digital 2017-2018 i el Curs de Literatura Comparada 2017-2018.

Sense concurs

Els Mossos investiguen la consellera perquè proven d'esbrinar si durant el seu mandat al capdavant de l'ILC va contractar a dit algunes empreses de confiança. Ho hauria fet, presumptament, trossejant l'import del seu cost real en diversos contractes que, per separat, no arribarien a la suma de 18.000 euros. Aquest era el límit que llavors establia la llei perquè una administració contractés sense necessitat d'obrir un concurs públic. Actualment aquest límit està en 15.000 euros.

Els contractes sota sospita es van assignar a Isaías H. F. el juny del 2015, l’octubre del 2016 i el febrer del 2017. El primer era per un import sense IVA de 17.650 euros i la Institució de les Lletres Catalanes el va abonar en concepte de 'Migració dels continguts de l'antic portal "Què llegeixes?" disseny, programació i desenvolupament'. El segon, per un import sense IVA d’11.850 euros, en concepte de 'Desenvolupament àrees Festival Nacional de Poesia al portal de la ILC'. I el tercer, per 16.050 euros, també sense IVA, en concepte de 'Creació i Manteniment web Any Bertrana'. Entre aquests dos últims van passar només 4 mesos. En total, la suma ascendeix a 45.550 euros

EL PERIÓDICO ha intentat de nou obtenir la versió de la consellera Borràs i de la Institució de les Lletres Catalanes sobre aquests contractes. Però s'han excusat al·legant que els assessors jurídics aconsellen no fer declaracions perquè el cas està sota secret de sumari. En el cas que es trobessin indicis sòlids contra la titular de Cultura, hauria de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui assumís la tasca d'investigar-la donada la seva condició d'aforada.

La versió de la consellera

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va negar aquest dijous "amb total contundència" haver trossejat l'import d'una contractació per efectuar treballs per a l'ILC per poder adjudicar-la sense concurs. En resposta a preguntes dels periodistes al Parlament, Borràs ha remarcat que la font de la qual ha sortit la informació és el Portal de Transparència de la Generalitat i que, per tant, "són contractacions que han passat tots els filtres". Tot el que ha fet la Institució de les Lletres Catalanes està auditat i publicat en aquest portal, on es pot veure qui és objecte dels contractes i com s’han produït".

Borràs també s’ha referit a unes declaracions que va fer ahir en diverses emissores, en què inicialment va fer entendre que el conseller d’Interior, Miquel Buch, li havia facilitat informació sobre les actuacions dels Mossos en aquest cas, ja que ella no estava sent investigada. "Hi ha secret de sumari i per tant ell no m’ha facilitat cap informació perquè no la té, perquè no me la pot facilitar i perquè jo no l’hi he demanat", ha assegurat aquest dijous Laura Borràs en al·lusió a Buch.

Notícies relacionades

Respecte a la sol·licitud de compareixença al Parlament per donar explicacions per aquests fets, feta pel grup parlamentari de Ciutadans, la consellera ha assenyalat: "Si hi he d’anar, hi aniré, però el grup que ho demana contínuament tenen ganes que expliqui coses i ja sé amb quina intenció ho fa".