INVESTIGACIÓ

El col·laborador de Borràs està processat per narcotràfic i falsificació de bitllets

Els Mossos el van arrestar el desembre del 2017 per vendre marihuana i drogues sintètiques comprades en la 'deep web'

La justícia investiga si la consellera va entregar 45.650 euros a Isaías H. F. a tres contractes trossejats i adjudicats a dit

zentauroepp43633357 laura borras181128111208

zentauroepp43633357 laura borras181128111208 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
J.G.Albalat / Guillem Sànchez

Isaías H. F., el col·laborador de la consellera de Cultura, Laura Borràs, que va rebre tres contractes a dit mentre aquesta era al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre el 2013 i el 2018, va ser detingut el desembre del 2017 per tràfic de drogues,per defraudar la factura elèctrica i per falsificació de moneda, segons fonts policials i judicials consultades per EL PERIÓDICO.

Tal com recull l’ordre de processamentd’un jutjat de Manresa, Isaías, juntament amb el seu soci Marc G. P., es dedicava a importar droga de disseny i bitllets falsos de 50 euros d’Holanda, i a cultivar marihuana a la casa llogada de Vacarisses (Vallès Occidental) del primer. Les drogues les volien per traficar i els bitllets, per estafar comerços de la zona que ja tenien localitzats. Obtenien tot el material necessari per correu tradicional, gràcies a contactes a l’estranger aconseguits amb els coneixements informàtics d’Isaías, versat en el 'black market', el mercat il·legal de la 'deep web', la zona d’internet que escapa als cercadors com Google i on s’amaga un oceà d’activitats il·legals.

El 18 de desembre, els Mossos van arrestar els dos 'socis’ i a la casa de Vacarisses d’Isaías hi van trobar 24 testos per a marihuana al costat dels estris per a una plantació 'indoor' i vuit sobres procedentsd’Holanda,  la Gran Bretanya i Alemanya. Al seu interior hi havia marihuanaMDMAheroïna ketamina, entre altres estupefaents. La jutge va retirar a Isaías el passaport i li ha prohibit sortir d’Espanya. Per cultivar el cànnabis, va defraudar a la seva companyia elèctrica 2.037 euros

Home de confiança de Borràs 

Mentre Borràs va dirigir la Institució de les Lletres Catalanes, Isaías va rebre almenys tres contractes de l’actual consellera de Cultura, tal com va revelar EL PERIÓDICO. El juny del 2015, per valor de 17.650 euros, en concepte de 'Migració dels continguts de l’antic portal "Què llegeixes?" disseny, programació i desenvolupament'; l’octubre del 2016, per valord’11.850 euros, en concepte de 'Desenvolupament àrees Festival Nacional de Poesia al portal de l’ILC'; i el febrer del 2017, per 16.050 euros, en concepte de 'Creació i Manteniment web Any Bertrana'. En 20 mesos va rebre una suma total de 45.550 euros, sense IVA.

Cap d’aquests contractes va sortir a concurs públic perquè eren inferiors a 18.000 euros, límit legal llavors –ara és de 15.000 euros–, il’Àrea de Delictes Econòmics dels Mossos investiga per aquestes adjudicacions la consellera, en una causa sota secret de sumari instruïda per un altre jutjat, el 9 de Barcelona. Sospiten que Borràs trossejava els contractes per evitar el concurs públic i afavorir col·legues pròxims, com Isaías, a qui no seria la primera vegada que ajudava.

Un escriptor 'premiat’

Isaías va néixer a Terrassa i té 45 anys. A més de, presumptament, traficar amb marihuana i pastilles, i estafar petits comerços amb bitllets de 50 euros falsos, també és informàtic 'freelance' i, fins fa pocs mesos, professor associat de la Universitat de Barcelona (UB), sempre en títols dirigits per la consellera Borràs: el Màster en Literatura en l’Era Digital 17-19, el Curs de Literatura Digital 17-18 o el Curs de Literatura Comparada 17-18.

Entre els col·laboradors triats per Borràs per a aquests màsters hi hyavia els seus col·legues del grup HermeneiaHermeneia (com Isaías), un equip d’investigació que creat per la consellera quan treballava a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). En tots aquests títols, a diferència de la resta de docents, Isaías no apareix descrit com a professor o filòleg, sinó com a "Guanyador del II i III Premi Ciutat Vinaròs de Literatura Digital". Un triomf anyenc que tampoc està exempt de sospites raonables.

Notícies relacionades

Aquest guardó literari muntat a Vinaròs (Castelló), i del que no consten més que 4 edicions (entre el 2005 i el 2009), estava organitzat per Hermeneia i el seu jurat, segons les bases, incloïa tres membres especialitzats en literatura digital escollits per la UOC, és a dir, per Hermenia (Borràs). Isaías, a qui no se li coneixen més reconeixements, el va guanyar en dues edicions consecutives, al 2006 i al 2007. Aquell últim any, va vèncer també en la categoria de català.

El rastre digital dels premis de Vinaròs és exigu. El dels treballs encarregats a Isaías per l’ILC, molt més recent, és inexistent.