COMPAREIXENÇA EN EL PARLAMENT

Borràs veu un "linxament" malgrat la investigació policial sobre els seus contractes a dit

La consellera nega tracte de favor en les concessions a un col·laborador seu quan dirigia l'ILC

La titular de Cultura afirma que les webs van ser tancades per estar sota investigació judicial

mong

mong

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Laura Borràs compareix aquest dimecres en la comissió de Cultura del Parlament per donar explicacions sobre la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), organisme que va presidir entre els anys 2013 i 2018. La titular de Cultura ha acudit a la Cambra a petició pròpia després que la setmana passada EL PERIÓDICO tragués a la llum que els Mossos d'Esquadra investiguen l'adjudicació de tres contractes a un col·laborador de l'actual consellera de Cultura. Borràs ha negat que fossin concessions a dit a un col·laborador, Isaías Herrero Florensa, i ha volgut despatxar com un "linxament mediàtic" la investigació policial oberta precisament per aquestes adjudicacions sense concurs.

La consellera ha tornat a defensar que tota l'activitat de l'ILC s'ha ajustat "a la legalitat" i que els procediments públics són "clars i diàfans". Després d'assenyalar que no ha rebut cap notificació oficial, per la qual cosa desconeix els motius de la investigació, ha carregat contra les "absurditats difamatòries" que, segons ella, només tenen la voluntat de fer mal. Durant una compareixença de més de dues hores, ha defensat que tots els encàrrecs fins a 18.000 (i que no requerien concurs) es van adjudicar després d'haver rebut tres pressupostos, una cosa que no era obligatòria però que va aconseguir el valor afegit de bona praxi. I ha considerat que "parlar de fraccionament és ridícul" ja que són tres contractes en tres anys diferents i amb tres objectes diferents.

La vida privada

Aquest dimecres, EL PERIÓDICO ha publicat que Herrero va ser detingut el 18 de desembre del 2017 per tràfic de drogues, defraudar la factura elèctrica i falsificació de moneda, uns fets pels quals serà jutjat pròximament. "La vida privada dels meus col·laboradors no és de la meva incumbència", ha sentenciat Borràs. En qualsevol cas, ha volgut apuntar que aquests presumptes delictes serien posteriors i tindrien "nul·la rellevància tret que l'objectiu sigui voler manipular" i fer-la passar per "culpable per associació".

El juny del 2015, per valor de 17.650 euros, en concepte de 'Migració dels continguts de l’antic portal "Què llegeixes?" disseny, programació i desenvolupament'; l’octubre del 2016, per valor d’11.850 euros, en concepte de 'Desenvolupament àrees Festival Nacional de Poesia al portal de l’ILC'; i el febrer del 2017, per 16.050 euros, en concepte de 'Creació i Manteniment web Any Bertrana'. Les tres webs estan tancades. Segons va dir Borràs en el Parlament, perquè estan sota investigació judicial, encara que no va aclarir qui va ordenar clausurar-les. Fonts de la Conselleria asseguren que ells no les han tancat, però els jutjats rarament donen aquesta ordre tret que el seu contingut constitueixi un delicte.

Cap dels contractes sota sospita no va sortir a concurs públic perquè eren inferiors a 18.000 euros, límit legal llavors –ara és de 15.000 euros–, i l'Àrea de Delictes Econòmics dels Mossos investiga per aquestes adjudicacions la consellera, en una causa sota secret de sumari. Ferrer era també informàtic 'freelance' i, fins fa pocs mesos, professor associat de la UB, sempre en títols dirigits per la consellera Borràs.

Dards de l'oposició

Notícies relacionades

Ciutadans ha sigut el partit que amb més duresa ha carregat contra Borràs, a la qual Sonia Sierra ha definit com la “consellera de la Cultura, el 3% i l'amiguisme". "Quines amistats que té la consellera", ha clamat, referint-se a l'informàtic contractat com un "traficant de drogues i estafador" a qui, segons la diputada de Cs, "li va tocar la grossa quan es va fer amic seu". També ha acusat Borràs de donar tres versions diferents de la comunicació que va tenir amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, sobre la investigació. "Si no vaig ser prou clara, insisteixo: només em va dir que els Mossos actuaven com a policia judicial i que hi havia secret de sumari", li ha respost Borràs en una rèplica en la qual ha gravitat entre la ironia i el sarcasme. "Els encanta jugar a jutges però no arriben a xèrif de Playmobil'.

Tant el PSC com el PP han recordat a la consellera que la investigació és una realitat i "no serà per motius ideològics ni opinió, sinó perquè algú tindrà algun indici", ha apuntat el popular Santi Rodríguez.El socialista Rafel Bruguera ha asseverat que plana sobre ella l'ombra de sospita. "Si la república que proposen és una república d'amics, parents i coneguts, almenys la meva i la nostra no ho és". El diputat socialista ha aprofitat per avançar que demanaran a la sindicatura de comptes que fiscalitzi tots els contractes, beques i ajuts concedits per l'ILC quan Borràs va estar al capdavant, recordant que l'últim informe va ser el 1992. Per part dels comuns, Elisenda Alamany, que ha lamentat que hi ha hagut "moltes males pràctiques en el passat", ha reclamat on van anar a parar aquests 45.550 euros.