RECURSOS D'EMPARA

El TC continuarà aquest dijous amb els recursos de Junqueras, que poden trencar la seva unanimitat

zentauroepp50408290 file photo  jailed catalan politician oriol junqueras attend191019202910

zentauroepp50408290 file photo jailed catalan politician oriol junqueras attend191019202910 / POOL New

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ple del Tribunal Constitucional seguirà estudiantaquest dijous dos dels recursos presentats pel president d’ERC, Oriol Junqueras, amb els quals es pot posar fi a la unanimitatdos dels recursos presentats pel president d’ERC, Oriol Junqueras, que ha caracteritzat fins ara la resolució de les impugnacions relacionades amb el procés. No obstant, la divisió al si del tribunal de garanties per les diferents sensibilitats dels seus magistrats ha quedat palesa en altres temes, com a l’hora d’avalarl’acomiadament per baixes intermitentsi, més recentment, al fer el mateix ambla major part del Codi Civil català, resolució que es va produir per set vots a cinc

La reunió, que ha començat amb un dia de retard, ja que ahir es va posposar davant de la presència dels Reis en el Consell General del Poder Judicial, només ha pogut abordar el recurs presentat per Junqueras contra la decisió de l’instructor de la causa al Suprem, Pablo Llarena, de mantenir la presó preventiva que va dictar contra ell la llavors jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. Com totes les impugnacions interposades en el procés, es va admetre a tràmit, en aquest cas el maig del 2018, i encara no s’ha resolt el fons.

El segon recurs inclòs en l’ordre del dia és el presentat contra la decisió de Llarena d’impedir, el gener del 2018, la sortida del líder d’ERC per prendre possessió en la sessió constitutiva del Parlament com a diputat electe. Els magistrats encara no han entrat a deliberar-la en la reunió, en què s’ha començat a estudiar la impugnació de la qual és ponent el mateix president del tribunal, Juan José González Rivas. Al portar-la per primera vegada al ple es va comprovar que hi havia magistrats partidaris d’incloure altres arguments en funció de l’última doctrina sobre el Tribunal Europeu de Drets Humans.

En el segon dels casos, la ponència és del magistrat Juan Antonio Xiol, que proposa donar la raó a Junqueras pel que fa a la prohibició de prendre possessió del seu escó malgrat no haver sigut encara condemnat en la causa. No obstant, el magistrat del Suprem els va permetre delegar el vot per no alterar les majories parlamentàries com si patissin una «incapacitat legal prolongada» a l’estar presos.

Notícies relacionades

Al juliol va ser quan es va produir el primer episodi en què els dotze magistrats que componen l’alt tribunal es van partir en dos al resoldre un assumpte relatiu al procés. Va ser en un dels assumptes considerats d’entitat menor. Es tractava de revisar una sanció penitenciària imposada a Jordi Sànchez per participar en campanya des de la presó. Els magistrats discrepants van culpar els seus companys d’oblidar la jurisprudència del Constitucional per no emparar-lo. Va ser llavors quan es va decidir no resoldre els recursos del procés fins a conèixer la sentència que havia de dictar el Suprem per no interferir en absolut.