EL LABERINT CATALÀ

JxCat exigeix a Sánchez que reconegui Torra, Puigdemont i els presos com a interlocutors

Reclama un mediador internacional, revertir la «repressió» i traçar un «cordó sanitari» a Vox

Borràs replica a Jordi Sànchez: «L'únic actor que ha sigut unilateral ha sigut l'Estat»

zentauroepp50678340 barcelona 31 10 2019  entrevista a laura borras191116130855

zentauroepp50678340 barcelona 31 10 2019 entrevista a laura borras191116130855 / ZML

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El grup de coordinació de Junts per Catalunya (JxCat) ha fixat avui les seves condicions a Pedro Sánchez per a la investidura d’aquest com a president del Govern. Es tracta d’iniciar un diàleg sense condicions, que reconegui com a interlocutors el president Torra i l’expresident Puigdemont, l’«exili» i els presos. Que accepti que qualsevol solució acabi en una votació, que s’acabi «la repressió» i que es faci marxa enrere als seus efectes i que es recuperi la figura del mediador internacional.

Laura Borràs, cap de llista de JxCat al Congrés, ha afegit que quant a la «repressió» s’han «de retirar els recursos perquè els debats del Parlament sobre autodeterminació» perquè tinguin lloc «sense cap obstacle». Borràs ha lamentat que Sánchez no hagi reconegut la legitimitat del president i sobre Puigdemont i la interlocució de la presó a la figura d’Oriol Junqueras ha dit que són «actors fonamentals».

Sobre la unitat amb ERC, Borràs ha afirmat que la seva posició és la que «no es poden donar els vots a canvi de res, ningú ho hauria de fer, ningú que vulgui solucions per a aquest país, el PSOE està instal·lat en el no a tot».

Aquestes exigències inclouen també un «cordó sanitari a Vox». «Política, voluntat de diàleg i negociació», són els eixos que ha remarcat el president del grup de JxCat al Parlament, Albert Batet. «El preacord entre el PSOE i Podem és un Govern de coalició a l’Estat i s’obre les portes a governar a un partit no repressor, que no forma part del 155», ha afegit. I s’ha preguntat si la política espanyola està davant d’una nova oportunitat.

Resposta a Jordi Sànchez

Notícies relacionades

Respecte a l’afirmació del líder de la Crida, Jordi Sànchez, empresonat a Lledoners per la condemna de nou anys després del judici del procés en el sentit que la unilateralitat «no té sentit» si el diàleg amb l’Estat avança, Borràs ha respost: «L’únic actor que ha sigut unilateral ha sigut l’Estat espanyol». Respecte a la severa crítica de Sánchez al partidisme independentista després de la sentència, Borràs ha afirmat: «Ja vam dir que institucionalment no havíem estat a l’altura».

VIOLÈNCIA MASCLISTA

JxCat ha presentat una proposta al Congrés per modificar el Codi Penal. El grup ha denunciat el «masclisme judicial» actual, amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista. I reclamarà que es persegueixi d’ofici els delictes de la violència masclista per part de la fiscalia, i renuncia a qualsevol pacte amb partits d’ultradreta i «negacionistes que són un pas enrere en la lluita contra la violència masclista».