CITA AMB LES URNES

Sondejos de les eleccions generals del novembre 2019: últimes enquestes

El PSOE guanya les eleccions, però les dretes podrien sumar més que les esquerres, segons els sondejos

sondeo-pie-de-urna

sondeo-pie-de-urna

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE ha tornat a guanyar les eleccions generals, però el bloc de dretes podria sumar més escons que el bloc d’esquerres, tot i que cap dels dos assoliria la majoria absoluta (176 diputats). Segons l’enquesta elaborada per GAD-3 per a TVE i TV-3 entre el 25 d’octubre i avui, 10 de novembre, amb una mostra de 13.000 entrevistes,Pedro Sánchez venceria amb 114-119 escons, per sota dels 123 que va obtenir a l’abril, i la ultradreta de Vox es convertiria en la tercera força política amb 56-59 diputats, més del doble dels 24 que va aconseguir fa sis mesos. [Segueix els resultats i últimes notícies de les eleccions generals en directe]

La suma de PSOEUnides Podem i Més País oscil·laria entre 147 i 156 parlamentaris, mentre que la suma de PPVox i Ciutadans bascularia entre 155 i 164 representants. A la baixada dels socialistes s’hi afegiria la d’Unides Podem, que passaria de 42 a 30-34 escons. I Més País, el nou partit d’Íñigo Errejón, debutaria al Congrés amb 3 diputats. En canvi, el PP de Pablo Casado creixeria des dels 66 escons a 85-90. El gran damnificat a la dreta seria Ciutadans, que s’estimbaria des dels 57 diputats a només 14-15.

L’independentisme català podria aconseguir per primera vegada més de la meitat dels escons catalans del Congrés en aquestes eleccions generals del 10 de novembre del 2019. ERC revalidaria la seva victòria a Catalunya amb 13-14 parlamentaris, quan a l’abril en va obtenir 15. Junts per Catalunya, amb 6-7 representants, podria repetir el seu resultat o perdre’n un. I la CUP s’estrenaria a la Cambra baixa amb 3-4 escons. A la forquilla més alta, les forces secessionistes podrien sumar fins a 25 dels 48 diputats catalans.

Per la seva banda, el PNB aconseguiria 6-7 escons; EH Bildu, 3-4; Navarra Suma, 2, Coalició Canària, 1-2, i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), 0-1. Al Congrés podrien irrompre-hi també dues formacions més: Teruel Existe, amb 1 diputat, i el BNG, amb 0-1.

Enquestes en la llei electoral

La llei electoral espanyola prohibeix la difusió d’estudis d’opinió durant els cinc dies previs a la cita amb les urnes, així com durant la jornada de votació. Tot i així, ‘El Periòdic d’Andorra’ ha anat oferint als electors un ‘tracking’ diari encarregat al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) amb l’última entrega difosa avui mateix.

La cobertura televisiva

Per aquestes eleccions generals –les quartes els últims quatre anys–, les cadenes de ràdio i televisió han reforçat i mobilitzat els mitjans tècnics i els equips humans en els seus estudis i a diversos punts d’interès per oferir en directe, també a internet, els detalls de la jornada electoral.

La 1 de TVE emet avanços informatius cada hora des de l’obertura dels col·legis electorals. El Canal 24 Hores actualitza permanentment la informació. A les 19.25 hores comença l’‘Especial Elecciones’ a La 1, Canal 24 Horas i TVE Internacional, presentat per Ana Blanco i Carlos Franganillo des de Prado del Rey.

La programació especial de TV-3 i el canal 3/24 ha arrencat a les 9.00 hores, amb l’informatiu ‘E19: Les votacions’. A les 18.50 hores comença la gran aposta informativa de la cadena autonòmica, ‘E19: Especial eleccions’, presentat per Toni Cruanyes i Lídia Heredia al plató 1, i per Carles Prats i Raquel Sans al plató virtual.

Susanna Griso és l’encarregada de conduir a Antena 3 ‘Espejo Público: Especial Elecciones’, acompanyada de Vicente Vallés i Matías Prats. El programa seguirà l’actualitat de la jornada contactant amb els equips desplaçats a les seus dels principals partits i comptant amb analistes que seran al plató d’Antena 3 Noticias.

La Sexta hi ha un especial ‘Al rojo vivo: Objetivo la Moncloa’, amb Antonio García Ferreras i Ana Pastor, des de les 19.30 hores. El programa ‘Liarla Pardo’, conduït per Cristina Pardo, també cobrirà l’actualitat electoral de diumenge a la tarda.

Mediaset ha anunciat un especial informatiu a Telecinco i Cuatro i CincoMAS (canal per subscripció internacional), que comença 15 minuts abans que tanquin les escoles, amb Pedro Piqueras i Isabel Jiménez al capdavant i la col·laboració de diversos analistes polítics i connexions amb les seus dels partits.

La cobertura radiofònica

Entre les ràdios, la Cadena SER emet un especial dirigit i presentat per Àngels Barceló a partir de les 19.50 hores, que comptarà amb l’opinió de diferents analistes polítics.

RNE ofereix una programació especial des que s’obrin les urnes, conduïda per Óscar Torres i Lucía Vilaplana, i després del tancament de les escoles Íñigo Alfonso presenta un programa especial, que inclou informació dels centres territorials.

Catalunya Ràdio ha començat el seguiment de la jornada electoral al programa ‘El suplement’, de Roger Escapa. El programa electoral, des de les 19.00 fins a la 1.00 h, s’encarregarà de seguir l’escrutini amb Òscar Fernández i Laura Rosel.

Notícies relacionades

Onda Cero fa un seguiment de la jornada electoral des de les 7.00 hores i al tancament dels col·legis electorals Carlos Alsina estarà al capdavant de l’‘Especial Elecciones 10N’ en què s’analitzaran els escenaris que s’obren després dels comicis.

Carlos Herrera és qui està al comandament de l’especial de la COPE, que a més d’escoltar-se es podrà veure en streaming, i en el qual també hi ha Ángel Expósito i un ampli equip de comunicadors i periodistes repartits per llocs clau en aquesta jornada electoral.