CAMÍ DE LES URNES

Puigdemont ataca ERC i la CUP per fer 'performances' i preferir la divisió

JxCat tanca la campanya amb càrregues tant a Pedro Sánchez com a la resta de l'independentisme

Laura Borràs, sobre l'escenari estatal: «Ens és igual si es governen o no es governen»

zentauroepp50417553 former catalan premier currently in exile carles puigdemont 191018092741

zentauroepp50417553 former catalan premier currently in exile carles puigdemont 191018092741 / KURT DESPLENTER

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Una vegada més, unes eleccions més, els auguris per a Junts per Catalunya (JxCat) són pessimistes. I amb més intensitat que mai, fins i tot recorrent a l’expresident Carles Puigdemont com a ariet, els atacs de la postconvergència es dirigeixen en tota la campanya tant al Govern i l’Estat com als seus presumptes aliats del Parlament: ERC i la CUP. Aquest ha sigut el guió de tota la campanya, i aquest divendres s’ha repetit, corregit i augmentat, en el míting final davant de diversos centenars de persones a les Cotxeres de Sants de Barcelona. A un acte al qual, com gairebé tota la campanya, li han faltat per complet propostes programàtiques més allà de «no agenollar-se davant l’Estat» i caminar cap a la independència.

«Nosaltres no farem ‘performances’ inútils, tampoc brindis al sol ni blanquejar ningú», ha proclamat per videoconferència un Puigdemont especialment crític amb els seus aliats independentistes. L’expresident –que ha començat agraint les mostres de recolzament per la mort del seu pare– ha lamentat que la CUP i ERC rebutgin un grup únic sobiranista al Congrés perquè «hi ha gent que diu que des de la divisió es podran fer coses». I perquè això deixarà JxCat, si no millora els seus actuals set diputats, de nou en el grup mixt. Puigdemont també ha atacat Pedro Sánchez, comparant-lo amb un «xèrif justicier» al capdavant d’una «inquisició 2.0». I en una nova referència crítica a ERC ha promès: «No regalarem res».

El mateix guió per part de la candidata, Laura Borràs, que ha evidenciat el seu neguit pel cop de porta de la CUP i ERC al grup únic independentista a Madrid. Als cupaires els ha retret que busquin aliances amb els comuns i a ERC, que estiguin disposats a facilitar el Govern a Madrid. «¿Quin Govern facilitarien si l’únic que persegueix és la repressió amb Pedro Sánchez amb la seva banda?», ha afirmat la candidata.

Mas denuncia «guerra bruta» contra Torra

El també expresident Artur Mastampoc ha sortit del guió de les referències crítiques a ERC i la CUP. Mas ha carregat contra Sánchez i l’Estat que «se salta el dret a la torera» i ha definit les presumptes vinculacions dels CDR detinguts, per presumpte terrorisme, amb el president Quim Torra de «guerra bruta» de l’Estat. «Benvingut a la llista», ha afegit. En la seva intervenció, Torra ha assegurat que només JxCat és «l’enemic a batre» per part de l’Estat i ha mostrat la seva voluntat de mantenir la via independentista «per més mentides, amenaces, codis penals, nous articles de codis penals» que es produeixin. 

Sense proposta social

Notícies relacionades

Com en la major part dels mítings d’aquesta campanya, els missatges s’han centrat en exclusiva en el procés. Les referències a altres prioritats es limiten a frases com la de la cap de llista per Girona, Mariona Illamola, afirmant que la independència permetrà «garantir polítiques socials, contra el canvi climàtic, defensar els drets de les dones, etc.».

Entre els dirigents de JxCat encarregats de pilotar la campanya s’escampa la incertesa respecte als resultats. Entre les bases, es firma mantenir els set diputats aconseguits a l’abril, el pitjor resultat d’aquest espai polític en unes eleccions generals.