Document

Més de 2.500 científics socials denuncien «la manipulació de dades» de Vox

Un manifest destaca que el partit ultra deteriora «les bases de la nostra convivència mitjançant el recurs insistent a la mentida i la distorsió»

undefined50656419 el l der de vox santiago abascal  en el acto de partido en c191031185500

undefined50656419 el l der de vox santiago abascal en el acto de partido en c191031185500 / Antonio Sempere Europa Press

2
Es llegeix en minuts

Els dirigents de Vox han construït «una part important del seu argumentari polític a través del falsejament i la manipulació de dades i informacions diverses», que impliquen la criminalització dels immigrants i la negació de la violència de gènere. Així ho denuncien en un manifest, encara obert a la firma, més de 2.500 científics socials, el text dels quals ha recollit en el seu Twitter el doctor en Antropologia Social Alberto Corsín, del Centre de Ciències Humanes i Socials, dependent del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). 

El document destaca que «una vegada i una altra periodistes, analistes i científics socials han demostrat que l’ús que Vox fa de dades i informacions és, en el millor dels casos, erroni, quan no directament exercicis de descontextualització intencionada, manipulació i falsejament».

L’«estratègia» de Vox de «revestir amb dades suposadament objectives i contrastades el que és simplement una agenda ideològica de nacionalisme extrem basat en la intolerància, el racisme i la xenofòbia» deteriora «les bases de la nostra convivència mitjançant el recurs insistent en la mentida i la distorsió de les dades existents». I a més, «atempta, desprestigia i tergiversa el treball de milers d’investigadors socials», assenyala el manifest titulat ‘Vox i les Ciències Socials’.

Moltes de les seves afirmacions i consignes, «en especial les més recents», no es fonamenten en estudis que hagin sigut analitzats seguint principis i procediments elementals de la investigació cientificosocial, indica el manifest. Això ha donat peu a «interpretacions i extrapolacions falses i exagerades, que no s’assemblen gens als problemes i realitats que ens envolten».

Així, recorrent a fonts estadístiques i sociològiques, ha «pretès establir suposades relacions de causa-efecte entre immigració il·legal i delinqüència urbana, població estrangera i violacions en grup, o el cost del funcionament de l’estat de les autonomies». 

Sobre aquestes argumentacions –afegeix el text– «han construït propostes polítiques que impliquen la criminalització i expulsió dels immigrants, el desmantellament de les polítiques d’igualtat, la negació de la violència de gènere, la limitació de l’autogovern i de l’estat de les autonomies i la il·legalització d’idees i partits polítics». 

Tot i que altres partits són en ocasions «poc cautelosos» amb la presentació o interpretació de dades, en el cas de Vox els signants veuen «una estratègia calculada, sistemàtica i recurrent que sembla imparable en aquests moments».

Notícies relacionades

El text també es dirigeix als mitjans de comunicació, als quals recorda la seva «obligació professional» de contrastar les afirmacions de «polítics i opinants» quan es basen, «suposadament, en dades, estudis o investigacions socials».

El text està firmat per científics socials d’universitats i organismes d’investigació de tot Espanya, així com de França, Portugal, el Regne Unit, els Estats Units, el Brasil i Suècia.