L'OPERACIÓ JUDES

El laboratori dels CDR empresonats

La Guàrdia Civil va descobrir al domicili d'un dels encausats multitud de materials susceptibles per fabricar explosius

Al garatge de la vivenda s'emmagatzemava des d'àcid nítric fins a glicerina, així com substàncies altament inflamables

undefined50017169 fotodeld a  grafcat4031  sabadell  barcelona   23 09 2019   191106181230

undefined50017169 fotodeld a grafcat4031 sabadell barcelona 23 09 2019 191106181230 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Juan José Fernández / J. G. Albalat

23 de setembre del 2019. 6.20 hores. La Guàrdia Civil entra en el pis del carrer de Romeu de Sabadell en el qual vivia Jordi Ros Sola, un dels membres de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT), la presumpta cèl·lula terrorista delsCDR. «La unitat de la Guàrdia Civil procedeix a passejar el gos per a la recerca de possibles explosius al lloc més alt de la vivenda abans de procedir a registrar-la», escriu el secretari judicial a la seva acta. El resultat és negatiu i els agents comencen a revisar la vivenda.

Primer es dirigeixen a la terrassa i després a les plantes inferiors. En una habitació troben fins i tot una urna amb el logo de la Generalitat i cartells amb un llaç groc amb la llegenda ’Som república, llibertat, presos polítics’, així com diversos dispositius informàtics, sobretot discos durs externs i manuscrits. Quan els guàrdies civils arriben al garatge, descobreixen que s’hi emmagatzema material que, segons els indicis, pot ser utilitzat per a la fabricació d’explosius, com ara àcid nítric, així com provetes, capses transparents amb restes de substàncies indeterminades i altres estris considerats sospitosos. Una espècie de laboratori.

«Morter o recipient ceràmic trencat i cremat en la seva base, de color blanc, amb trossos que semblen cremats», assenyala en acta. «Diferents provetes de diferent mida i diferents materials de vidre que serveixen per fer mesuraments, barrejar substàncies, entre altres coses», remarca la comitiva judicial. Els agents s’apoderen de garrafes amb líquids de diversa índole. Tot i que expliquen amb detall com són els recipients («ampolla blanca, botó de tancament blau, etc.»), el secretari judicial es refereix al seu contingut en moltes ocasions com a «líquid transparent», «substància de color negre» i «substància granulada de color groguenc», al no poder analitzar-ho en aquell moment.

Un bloc i una motxilla

Notícies relacionades

Però no només això, sinó que els investigadors topen amb un bloc de notes «amb tapa blava i negra», i anelles del mateix color, i al seu interior hi ha «diversos fulls manuscrits a llapis amb fórmules, a una sola cara». L’acta del registre concreta altres elements que s’estimen d’interès per a la investigació: «Motxilla de color negre, que conté al seu interior una màscara de protecció, unes ulleres de protecció i una garrafa d’un litre a l’etiqueta del qual s’assenyala que és formaldehid». És un compost altament volàtil i molt inflamable. En un altre pot d’un litre hi havia una altra etiqueta amb la inscripció «glicerina vegetal». Un producte susceptible de ser utilitzat per fabricar explosius.

Segons els informes de la Guàrdia Civil, Ros havia adquirit una sèrie de productes químics, «que no es descarta que poguessin ser utilitzats com a precursors d’explosius». Els investigadors enumeren aquestes substàncies que el grup ha adquirit «o bé s’hauria interessat per adquirir». Així especifiquen 25 litres d’àcid sulfúric i la mateixa quantitat d’àcid nítric i àcid clorhídric, amoníac, formol, nitrat de potassi, a més d’encenalls de ferro, coixinets, bàscula de precisió, transformador, trossos d’alumini i restes de piles.