SUMARI DE 'JUDES' | CONVERSA AMB XAVIER DUCH

Un CDR a la presó: «El que em va comentar és que venia de dalt, de presidència, de Torra»

Ferran Jolis vincula en diversos moments el president Torra amb els presos ERT

L'imputat diu al fiscal que es va vantar d'activitat terrorista en el marc d'un flirteig seductor

video2dpa-99-18-ferran-jolis-guardiola-260919 vid 06 184543 vid 06 192519 2-corte / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ferran Jolis, un dels membres de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT)a la presó processats per terrorisme, va declarar davant del jutge Manuel García-Castellón que un altre dels CDR radicals imputats, Xavier Duch, li va explicar que els plans d’assaltar el Parlament català venien «de dalt». «El que em va comentar és que venia de dalt, de presidència, de Torra i de no sé quin moviment, i que volien quedar-se dins del Parlament i tenir les comunicacions assegurades», explica. En un altre moment de l’interrogatori del tinent fiscal de l’Audiència Nacional Miguel Ángel Carballo, Jolis –un dels creadors d’aquests grups– diu també que ell no coneixia la data del ‘dia D’: «Això és una cosa que era del president, no en tenia ni idea.

El sumari detalla diversos moments en què esmenta l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu successor, Quim Torra. A més d’atribuir-los «una xarxa de comunicació pròpia», identifica Puigdemont com a«Lisa» i Torra com a «Gandalf», i assenyala que l’objectiu dels radicals independentistes presos comptava amb el beneplàcit de la presidència de la Generalitat.

Respecte al seu paper en aquest intent d’assalt, Jolis –que va col·laborar amb els CDR pels seus coneixements informàtics– va remarcar davant del magistrat que no va voler participar en l’acció. «Em van preguntar si seria possible i jo només ho vaig pensar», explica.  En la seva declaració davant de la Guàrdia Civil, Jolis va declarar que va avisar que es necessitaven dos emissors i un receptor potents i va exigir conèixer les persones de qui procedia l’encàrrec «per assegurar-se que les seves intencions eren reals», però mai en va tornar a tenir notícies. La idea era «poder aguantar almenys una setmana amb el Parlament assaltat, i l’inici d’aquesta presa del Parlament era denominada com a ‘dia D’».

Jolis tampoc dona gaire llum sobre el CNI català: «Alguna cosa em sona, és una mica confús. L’encàrrec de les antenes [en les quals sí que admet que hi va participar] em sembla recordar que era del CNI català i tot el tema que s’ajuntava amb el president Torra. [...] Allò del Parlament suposo que ho pagaran els del CNI. Em van dir: ‘No es preocupi, que de diners n’hi ha».

video2dpa-99-18-ferran-jolis-guardiola-260919 vid 06 184543 vid 06 195236 / periodico

En qualsevol cas, l’imputat mira de posar distància amb els fets de què l’acusen. En un moment donat, fins i tot, el fiscal arriba a preguntar-li davant de la seva aparent intenció col·laboradora que si no va pensar a trucar a la policia: «La veritat és que ho vaig pensar, per un moment sí, però després vaig pensar que no». «Vostè s’hi presta i fa un croquis», l’acusa el fiscal en un altre moment, i Jolis prova d’escapolir-se’n: «Però perquè cobraria».

Flirteig seductor

Notícies relacionades

A l’acusat –que intenta justificar-se assenyalant que de vegades no sap «dir que no»– també li demanen sobre una conversa amb Mireia Bosa, la seva parella sentimental, en la qual Jolis explica que «s’està jugant el cul, perquè si l’agafen li ficaran terrorisme i banda organitzada». 

En aquest punt, Jolis demana que se l’informi de quan va ser aquesta conversa, i Carballo li respon que el 30 d’octubre del 2018. «Era quan començava la relació amb la meva dona. Ens vam conèixer el 31 d’agost, si no m’equivoco van ser els dies en què ens vam ficar al llit per primera vegada», diu, i el fiscal hi insisteix i li pregunta si se n’estava vantant. «Li vaig dir això a la meva dona... Doncs no sé, una tonteria, perquè no ho pensava», conclou.

video2dpa-99-18-ferran-jolis-guardiola-260919 vid 06 184543 vid 06 193030-1-corte / periodico