LA VERITABLE CAMPANYA

Llei mordassa i apologia del franquisme: els límits de la llibertat d'expressió

Sánchez proposa que l'exaltació de la dictadura sigui delicte i una nova norma de seguretat ciutadana

El PSOE i Podem volen aprofundir en memòria històrica i el PP i Vox, la volen derogar

YOUTUBE

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exhumació de Francisco Franco és, juntament amb Catalunya, un dels elements que han marcat la precampanya.Ara, la llei de la memòria històrica s’erigeix, juntament amb la llei mordassa, en un dels camps de batalla en l’àmbit de la llibertat d’expressió. Després de treure el dictador del VallePedro Sánchez pretén reformar la llei de memòria històrica per aprofundir-hi, retirant la simbologia franquista que encara queda als llocs públics i reformant el Codi Penal per incloure com a delicte l’apologia del franquisme.

¿Per què a Espanya no és delicte cridar «Viva Franco» però sí que ho és cridar «Gora ETA»? ¿Ha de tenir límits de la llibertat d’expressió? I en cas afirmatiu, ¿quins? Si bé a Itàlia i Alemanya fer lasalutació feixistaestà penat, la legislació espanyola dona barra lliure a l’exhibició de símbols de la dictadura. José María Aznar va finançar la Fundació Francisco Franco i Alberto Ruiz-Gallardón va ser testimoni de la glorificació del franquisme en el funeral del seu sogre, el ministre franquista José Utrera-Molina.

La llibertat d’expressió, que empara la Fundació Francisco Franco per continuar enaltint el franquisme, no permet fer broma a les xarxes socials sobre la mort del delfí del Caudillo, una cosa que va costar penes de presó a la tuitaire Cassandra Vera (malgrat que el Suprem va anul·lar la condemna) i aCésar Strawberry, cantant de Def con Dos. Titellaires, rapers i tuitaires estan en el punt de mirades de la reforma del Codi Penal del 2015. Aprovada amb els únics vots a favor del PP, a l’arribar al Govern el PSOE va prometre «la derogació dels aspectes més virulents» de la llei de seguretat ciutadana, coneguda popularment com a llei mordassa. Com va explicar Sánchez durant la moció de censura, el seu objectiu era eliminar «els articles que limiten desproporcionadament, segons nosaltres, l’exercici dels drets de reunió, manifestació i llibertat d’expressió». Però, malgrat els treballs realitzats per esmenar-la, la iniciativa parlamentària ha quedat parada per l’avanç i la repetició electoral.

Ara el PSOE proposa unanova llei de seguretat ciutadanaque substitueixi la controvertida norma.El programa d’Unides Podem planteja no només la derogació de la llei, sinó també la «dels delictes medievals d’ofensa als sentiments religiosos i injúries a la Corona», una cosa que també es plasma en el d’ERC. El PP és l’únic que defensa obertament continuar aplicant la norma que va crear. Ciutadans, que va desbloquejar l’intent de reforma de la llei mordassa al Congrés, no fa referència a l’assumpte en el seu programa electoral, igual que Vox. 

Notícies relacionades

La formació d’ultradreta sí que s’ha posicionat clarament contra la idea de Sánchez de penalitzar l’apologia del franquisme. «Ens amenacen amb el Codi Penal, volen il·legalitzar-nos i tancar-nos a tots, però no callarem», va respondreSantiago Abascala la proposta. El programa de VoxVoxplanteja derogar totes les lleis de memòria històrica, no només l’estatal del 2007, sinó també totes les autonòmiques. El PP, Cs i Vox ja han frenat el desenvolupament de la norma a Andalusia. Els populars, que amb Mariano Rajoy en el Govern van complir la promesa de no donar ni un duro a memòria històrica, advoquen per derogar-la i substituir-la per una «llei de concòrdia». 

Mentre la dreta proclama que totes les mesures memorialistes només «reobren ferides», les esquerres aposten per endinsar-s’hi. En l’àmbit de la lluita contra l’oblit, Sánchez promet retirar les condecoracions vinculades a actuacions durant la dictadura i establir un programa per a l’exhumació de fosses. S’ha de recordar quenomés Cambodja té més fosses comunes que EspanyaUnides Podem, a més de treure les condecoracions a «torturadors» com ‘Billy el Niño’ i exhumar les restes de «100.000 persones que segueixen a les cunetes», apuja l’aposta al proposar fulminar la llei d’amnistia de 1977 i anul·lar les condemnes dels judicis franquistes, dos punts en els quals coincideix amb ERC.