ENQUESTA DEL GESOP

Sondeig: Els catalans aproven l'actuació dels Mossos durant els disturbis

La majoria veu greus els disturbis i suspèn la gestió de Torra i Sánchez

Els espanyols jutgen adequada la sentència i els catalans, massa dura

zentauroepp45254137 barcelona 29 09 2018 politica concentraci n independentista 191104084005

zentauroepp45254137 barcelona 29 09 2018 politica concentraci n independentista 191104084005 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya acapara la campanya electoral, però no ho és tot. Gairebé la meitat de l’electorat (49,1%) confessa, a menys d’una setmana de la cita amb les urnes, que el conflicte català l’influirà poc o gens a l’hora de decidir quina papereta introduir dins el sobre. L’altra gairebé meitat (47,4%), és clar, sí que tindrà en compte tot el que va passar el segon octubre convuls de la història més recent de Catalunya. De la vertiginosa quinzena que va anar entre la sentència del procés i l’inici de la campanya, els catalans suspenen sense pal·liatius els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez per la seva falta de diàleg. Però el cap de l’Executiu català encadena un segon revés: la ciutadania aprova l’actuació delsMossos d’Esquadra durant els disturbis al carrer.

Malgrat que Torra ha encoratjat a tirar endavant una comissió d’investigació sobre la policia autonòmica per les càrregues contra manifestants independentistes i ha deixat a la corda fluixa el conseller d’Interior, Miquel Buch, el 52% dels catalans recolza l’actuació dels Mossos, segons l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, elaborada a partir de 1.504 entrevistes del 28 al 31 d’octubre. No obstant, el 39,4% dels catalans desaproven el paper del cos policial, entre els quals set de cada 10 votants de JxCat i els mateixos d’ERC. En el conjunt d’Espanya, el suport als Mossos puja fins al 70%.

Els espanyols recolzen àmpliament també (74,6%) l’actuació de la Policia Nacional, però entre els catalans les opinions estan més dividides: un 47,6% l’avalen i un 45% la censuren. Els votants d’Unides Podem són els que estan més dividits a l’hora de valorar tant els Mossos com la Policia, tot i que en els dos casos són més els que donen el vistiplau a les seves actuacions.

Suspensos clamorosos

On no hi ha fractura territorial és en la valoració sobre el paper de Torra i Sánchez en el conflicte: uns suspensos clamorosos dins i fora de Catalunya. El 72,1% dels catalans rebutgen la gestió del president de la Generalitat, a qui suspenen fins i tot la meitat dels votantsd’ERC  i un de cada quatre de JxCat. Només el 18,3% dels catalans donen suport a Torra. Quant a Sánchez, sis de cada 10 espanyols el suspenen, igual que fan set de cada 10 catalans i tres de cada 10 votants del PSOE. En canvi, al president en funcions l’avalen tres de cada 10 espanyols i dos de cada 10 catalans.

Tampoc hi ha diferència territorial a l’hora de jutjar la gravetat dels aldarulls posteriors a les condemnes de presó per als líders de l’1-O. Per a tres de cada quatre catalans i per a nou de cada 10 espanyols, van ser molt o bastant greus. Els votants independentistes són els que més relativitzen la importància dels aldarulls, però hi ha diferències entre ells: mentre el 60% de l’electorat d’ERC les qualifica de greus, el 58% dels votants de JxCat i gairebé el 70% dels afins a la CUP opinen el contrari.

Veredicte dur o tou

Notícies relacionades

Les percepcions a Catalunya i a la resta d’Espanya sí que canvien significativament quan s’analitza el desencadenant delsdisturbis: la sentència del Tribunal Supremsobre el procés. El 69,8% dels catalans creuen que la sentència ha sigut massa dura; el 19,8% la consideren adequada, i el 5,9% la jutgen massa tova. A la resta d’Espanya, en canvi, el 42,7% veuen adequades les condemnes a presó; el 28% opinen que la sentència és massa benigna per als independentistes, i el 22,7% creuen que és excessivament severa.

La majoria dels votants del PSOE i de Ciutadans avalen la sentència, mentre que entre l’electorat del PP i de Vox s’imposen els que la veuen massa tova. Entre els votants d’Unides Podem i de forces independentistes, la censura al veredicte és majoritària. Cap electorat és monolític i, per exemple, el 54% dels votants de Ciutadans, el 42% dels electors del PP i el 35% dels fidels a Vox donen per bona la sentència. Per al 23% dels votants del PSOE, és excessiva.

  • Seguiu tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO

Fitxa tècnica

-<strong>Empresa responsable</strong>: GESOP. <br/>-<strong>Tècnica d’investigació</strong>: entrevistes telefòniques assistides per ordinador.<br/> -<strong>Àmbit d’estudi</strong>: Espanya.<br/> -<strong>Univers</strong>: població resident a Espanya, major d’edat i amb dret a vot. <br/>-<strong>Nombre d’entrevistes</strong>: 1.504. S’han fet 1.001 entrevistes en el conjunt d’Espanya i una ‘sobremostra’ de 503 entrevistes addicionals a Catalunya. Per tant, a Catalunya s’han fet un total de 657 entrevistes. <br/> -<strong>Marge d’error</strong>: +/-3,0% en el conjunt d’Espanya i +/-3,9% a Catalunya.<br/> -<strong>Treball de camp</strong>: del 28 al 31 d’octubre.