ENQUESTA DEL GESOP

Sondeig: La meitat dels catalans demanen eleccions a Torra

Els espanyols advoquen pel diàleg amb la Generalitat davant la mà dura

Els enquestats mantenen la seva confiança en el PSOE per gestionar el conflicte

zentauroepp50517461 barcelona 22 10 2019  pol tica  reuni n del govern presidido191022101257

zentauroepp50517461 barcelona 22 10 2019 pol tica reuni n del govern presidido191022101257 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Set magistrats van sentenciar el procés i, per a la majoria dels catalans, també la legislatura del Govern xacrós de Quim Torra. Segons l’enquesta preelectoral del GESOP per a EL PERIÓDICO, el 55% dels catalans consideren urgent que s’avancin les eleccions autonòmiques, davant un 37% que no ho veuen necessari. Com amb tants altres assumptes, els socis de l’Executiu, JxCat i ERC, difereixen sobre la conveniència de fixar ja la data per als comicis al Parlament. Mentre els republicans adverteixen que el mandat s’haurà acabat si els pressupostos del 2020 descarrilen, els neoconvergents encara no volen sentir parlar d’eleccions. Els resultats de diumenge poden reforçar o alterar aquestes posicions.

En sintonia amb aquests plantejaments, la majoria dels votants de JxCat i ERC s’oposen a l’avançament electoral, tot i que quatre de cada 10 electors d’Esquerra i una quarta part dels simpatitzants neoconvergents hi estan d’acord. Entre els votants contraris a la independència, el recolzament a unes eleccions autonòmiques és diàfan.

En qualsevol cas, a l’espera que aquests comicis arribin abans o després, dos terços dels espanyols (65,4%) opinen que l’actitud del Govern central respecte a la Generalitat hauria de ser de diàleg, un percentatge que entre els enquestats catalans puja fins al 86,6%. Davant aquesta consideració, els que pensen que el conflicte s’ha d’afrontar amb mà dura representen el 30,8% en el conjunt d’Espanya i només el 10,3% a Catalunya.

Confiança en el PSOE

Notícies relacionades

Els únics votants que es decanten de forma majoritària per aquesta última opció són els de Vox i el PP, tot i que un de cada tres afins als populars discrepen de Pablo Casado i aposten per la via del diàleg davant les mesures que el dirigent encapçala, com la llei de seguretat nacional ol’article 155 de la Constitució. L’electorat de Cs apareix dividit sobre això: el 49,2% demana mà dura i el 46,7%, diàleg. Al PSOE, dos de cada 10 votants reclamen mà dura.

Igual que en el sondeig de fa un mes, els socialistes tornen a ser assenyalats com els que poden gestionar de millor manera el conflicte català (21,8%), tot i que el grau de confiança ha retrocedit un punt i mig respecte a abans de la sentència del procés i la violència. A Catalunya, al contrari, és Unides Podem el que més confiança genera. Però la creença que cap partit pot resoldre el greuge territorial ha crescut cinc punts i mig en un mes.

  • Seguiu tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO

Fitxa tècnica

-<strong>Empresa responsable</strong>: GESOP. <br/>-<strong>Tècnica d’investigació</strong>: entrevistes telefòniques assistides per ordinador.<br/> -<strong>Àmbit d’estudi</strong>: Espanya.<br/> -<strong>Univers</strong>: població resident a Espanya, major d’edat i amb dret a vot. <br/>-<strong>Nombre d’entrevistes</strong>: 1.504. S’han fet 1.001 entrevistes en el conjunt d’Espanya i una ‘sobremostra’ de 503 entrevistes addicionals a Catalunya. Per tant, a Catalunya s’han fet un total de 657 entrevistes. <br/> -<strong>Marge d’error</strong>: +/-3,0% en el conjunt d’Espanya i +/-3,9% a Catalunya.<br/> -<strong>Treball de camp</strong>: del 28 al 31 d’octubre.