CITA AMB LES URNES

Sánchez pugna amb Iglesias i rebutja la gran coalició

El PSOE i Podem inauguren la campanya barallant-se pels electors progressistes indecisos

El socialista li demana que aclareixi si tornarà a «bloquejar» i el morat el condiciona a compartir el Govern

ea599a5e-564e-4333-8b0e-0fc0e46cd301-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Miguel Ángel Rodríguez

La campanya de les generals arrenca amb una pugna entre el PSOE i Unides Podem pelselectors progressistes indecisos, els que es debaten entre les dues formacions i que, fins i tot, podrien engreixar l’abstenció el 10 de novembre, fastiguejats pel bloqueig polític. Pedro Sánchez va buscar aquest divendres sortir del maldecap en què Pablo Iglesias el provava d’encaixonar, acusant-lo de voler pactar una gran coalició amb Pablo Casado, un assenyalament que començava a deixar els socialistes sense oxigen per cridar els votants d’esquerres. Decidit a agafar les regnes d’una contesa que se li complica, segons la majoria de sondejos, va desmentir que aquesta aliança estigui en els seus plans. «Senyor Iglesias, cap problema, cap temor, no hi haurà gran coalició», es va comprometre. I va doblar l’envit. El va desafiar a respondre si tornarà a «bloquejar» un govern progressista. Iglesias li va respondre que no se’n refia i va condicionar el seu recolzament a la investidura a compartir el poder a la Moncloa.  

«Escolto dir al senyor Iglesias que hem d’impedir la gran coalició entre el PP i el PSOE a partir del 10 de novembre. Li faré a ell i a tots els votants progressistes d’Espanya un compromís, i sabeu que jo quan dic les coses les compleixo: nosaltres no farem cap coalició amb el PP. Cap. Aquest és el compromís del PSOE. No pactarem un govern amb un partit polític que ha pactat amb la ultradreta», va prometre Sánchez des de Vitòria. 

Feia referència a una coalició, és a dir un Executiu amb ministres socialistes i populars, però no va desterrar la possibilitat que, després de les eleccions, hi hagi una aliança puntual amb Casado, que inclogui el suport dels conservadors per salvar la investidura a canvi de certes cessions en algunes matèries. De fet, fins ara, Sánchez ha reclamat una abstencióal líder dels populars. Aquesta possibilitat, la d’un pacte d’investidura i no una coaliciópacte d’investidura i no una coalició, continua sent factible segons alts càrrecs del Govern i dirigents socialistes, sempre que Sánchez aconsegueixi mantenir una distància àmplia amb el PP el 10-N. Conscient d’això, Iglesias li va agrair que descarti la gran coalició, però va remarcar que no ha desmentit un pacte de desbloqueig amb el PP. «Noha aclarit el tema de la investidura però ha dit que ell no vol governar amb el PP. Jo en política me’n refio fins on me’n refio», va recriminar, des d’un acte a Palma. 

Sánchez va buscar arraconar Iglesias a la cantonada més feble dels morats i li va reclamar que respongui a una altra qüestió clau. «Jo responc clarament a la seva pregunta: no hi haurà coalició amb el PP. Respongui vostè la meva: ¿Tornarà a bloquejar la formació d’un govern si està liderat pel PSOE per cinquena vegada o no? Els votants progressistes es mereixen tenir una resposta clara per part d’Unides Podem», va reivindicar. «A aquests milions [de votants] els dic: nosaltres no regalarem el seu vot, el seu vot és un mandat sagrat per estar dins el Govern canviant les coses en aquest país», va respondre Iglesias. És a dir, coalició d’esquerres o res.

Notícies relacionades

Els socialistes no oculten el pols que mantenen amb Unides Podem. Han constatat que els d’Iglesias demostren una resiliència significativa a les enquestes i han arribat a la conclusió que el terra dels morats està en una forquilla entre els 30-40 escons. «Hem tocat os», afirmen alts càrrecs governamentals.

La fórmula per penetrar en aquest electorat dur és que s’imposi el vot pragmàtic (Sánchez continua sent l’únic líder amb possibilitats reals de ser president) i mostrar empatia cap als qui estan fastiguejats pel bloqueig, dos milions de progressistes indecisos. A ells es dirigeix el candidat socialista des de fa dies. Aquest divendres, també: «Us demano un esforç més. Sé que teniu amics, companys de feina, familiars que dubten si votar o no i a qui. El principal problema polític que té el nostre país es diu bloqueig i si volem no tornar a ser cridats en quatre anys a votar necessitem un Govern fort, i això només ho pot garantir el PSOE».