DILIGÈNCIES JUDICIALS

La fiscalia demana que el Suprem investigui Laura Borràs per uns contractes a dit

Les indagacions es remunten a l'època en què la candidata era a la Institució de les Lletres Catalanes

La jutge de Barcelona que ha tramitat la causa està enllestint l'escrit amb els indicis delictius existents

zentauroepp49210969 laura borras190725150634

zentauroepp49210969 laura borras190725150634 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscal Teresa Duerto ha sol·licitat que el Tribunal (TS) Suprem investigui la candidata a les eleccions del 10 de novembre per Junts per Catalunya (JxCat), Laura Borràs, pels contractes a dit a un col·laborador quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC),  Institució de les Lletres Catalanes (ILC)segons les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. La jutge de Barcelona que ha tramitat la causa està ultimant, tal com va requerir l’acusació pública fa un mes, la remissió a l’alt tribunal de Madrid de l’exposició raonada sobre els indicis delictius que segons la seva opinió hi hauria contra la política catalana.

És el TS l’òrgan competent per decidir si investiga o no Borràs per la seva condició d’aforada, estatus que, segons fonts jurídiques, no ha perdut amb la dissolució del Congrés dels Diputats, al pertànyer a la seva diputació permanent. L’òrgan judicial decidirà primer si hi ha prou indicis per encausar la candidata de JxCat i, si és així, és preceptiu sol·licitar a la Cambra baixa el suplicatori per interrogar-la.

El mes de juliol passat, la titular del Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona, Silvia López Mejías, que ha investigat les presumptes irregularitats a l’ILC, va demanar al Congrés que li certifiqués si Borràs era diputada, i els serveis de la Cambra van contestar que aquest tràmit havia de fer-se a través dels «més alts òrgans» judicials; és a dir, el president del Suprem. La notificació per part del Congrés d’aquesta resolució a la mateix dirigent de JxCat va originar que el seu advocat, Gonzalo Boye, presentés un escrit al jutjat de Barcelona en què denunciava que la seva clienta estava sent víctima d’una investigació judicial «prospectiva». La fiscalia i la jutge, no obstant, han persistit que hi ha elements per tirar endavant amb les indagacions. 

Almenys, tres contractes

Notícies relacionades

Sota la lupa de la justícia hi ha, almenys, tres contractes per un valor de 45.550 euros a un antic col·laborador de Borràs, I. H. F. El període de temps en què suposadament s’hauria comès la irregularitat és entre el 2013 i el 2018, que comprèn els anys que la candidata al 10-N va estar al capdavant de l’ILC. Els investigadors sospiten que haurientrossejat l’import del cost real en diversos contractes que, per separat, no arribarien a la suma de 18.000 euros. Aquest era el límit que la llei establia llavors perquè una administració contractés sense necessitat d’obrir un concurs públic. Actualment aquest límit està en 15.000 euros.

Després d’esclatar el cas, a finals de novembre del 2018, la llavors consellera de Cultura va negar els fets. En una d’aquestes entrevistes, Borràs va acabar posant en un compromís el conseller d’Interior,Miquel Buch, a l’afirmar que li havia assegurat que els Mossos no l’estaven investigant: «Ahir, quan vaig parlar amb el conseller Buch i vaig rebre les mostres de recolzament públiques i privades, em va dir que era la policia judicial, que els Mossos no m’estaven investigant». Aquest comentari va provocar que la jutge tragués la investigació a la policia de la Generalitat i l’hi donés a la Guàrdia Civil.