INVESTIGACIÓ

Borràs va adjudicar sense concurs tres contractes a un col·laborador seu

La consellera va encarregar aquests treballs per 45.550 euros quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes

Les tres adjudicacions es van realitzar amb 20 mesos de diferència, segons el Portal de la Transparència

zentauroepp46065719 barcelona 27 11 2018  la  consellera  laura borr s en la ent181129102713

zentauroepp46065719 barcelona 27 11 2018 la consellera laura borr s en la ent181129102713 / NGEL GARC A

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J. G. Albalat

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va adjudicar sense concurs públic tres contractes per un valor total de 45.550 euros a un antic col·laborador seu, I.H.F., segons consta al Portal de Transparència de la Generalitat. Borràs està sent investigada per l'àrea de delictes econòmics delsMossos d'Esquadra, per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre el 2013 i el 2018, en una causa instruïda pel jutjat número 9 de Barcelona.

La policia autonòmica sospita que, durant el seu mandat, Borràs va contractar a dit algunes empreses de confiança. Ho hauria fet, presumptament, trossejant l'import del seu cost real en diversos contractes que, per separat, no arribarien a la suma de 18.000 euros. Aquest era el límit que la llei establia llavors perquè una administració contractés sense necessitat d'obrir un concurs públic. Actualment aquest límit es troba en 15.000 euros.

Segons els contractes publicats alPortal de la Transparència, Borràs va encarregar tres treballs diferents a I.H.F., un programador informàtic 'freelance' i autor literari, que va col·laborar en el Màster en Literatura en l'Era Digital de la Universitat de Barcelona que dirigia l'actual consellera. També va formar part del grup de recerca Hermeneia, un equip d'investigació internacional acadèmica liderat al seu dia per Borràs.

Aquests contractes es van assignar a I.H.F. el juny del 2015, l’octubre del 2016 i el febrer del 2017. El primer era per un import sense IVA de 17.650 euros i la Institució de les Lletres Catalanes el va abonar en concepte de 'Migració dels continguts de l'antic portal "Què llegeixes?" disseny, programació i desenvolupament'. El segon, per un import sense IVA d’11.850 euros, en concepte de 'Desenvolupament àrees Festival Nacional de Poesia al portal de l'ILC'. I el tercer, per 16.050 euros, també sense IVA, en concepte de 'Creació i Manteniment web Any Bertrana'. Entre aquests dos últims van passar només 4 mesos. En total, la suma ascendeix a 45.550 euros

EL PERIÓDICO ha intentat sense èxit obtenir la versió de la consellera Borràs i de la Institució de les Lletres Catalanes sobre els esmentats contractes, al·legant que els assessors jurídics els han aconsellat no fer declaracions perquè el cas està sota secret de sumari.

Embolic amb Buch

Borràs ha recorregut aquest dimecres a tres cadenes de ràdio (RAC-1, Catalunya Ràdio i SER Catalunya) per aclarir els fets. Tal com va asseverar dimarts a l'ACN, la consellera ha negat tota irregularitat en la seva gestió al capdavant de l'ILC.

No obstant, per reafirmar el seu convenciment sobre la poca solidesa de les informacions publicades, ha acabat posant en un compromís el conseller d'Interior, Miquel Buch, a l’afirmar en la seva primera intervenció –a RAC-1– que aquest li havia assegurat que els Mossos no l'estaven investigant: "Ahir, quan vaig parlar amb el conseller Buch i vaig rebre les mostres de recolzament públiques i privades, em va dir que era lapolicia judicial, que els Mossos no m’estaven investigant", ha explicat. El comentari donava a entendre que el conseller Buch, cap polític de la policia catalana, havia demanat als Mossos informació sobre un cas que es trobava sota secret de sumari.

Fonts de la Conselleria d’Interior, responent a les preguntes d’EL PERIÓDICO, han desmentit rotundament la consellera Borràs i han assegurat que Buch es va limitar a explicar-livia WhatsAppa la seva companya en el Govern que la investigació "estava sota secret de sumari i que els Mossos van actuar com a policia judicial". La investigació va ser ordenada per la titular del Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona, que va ordenar el secret de les actuacions, i qualsevol filtració hauria suposat una revelació de secret.

Embolic en la tercera versió

Notícies relacionades

Minuts després, alineada ja amb les fonts d'Interior, Borràs, aquesta vegada a Catalunya Ràdio, ha rectificat: "Jo no hi era [durant els registres] i vaig parlar amb el conseller Buch perquèno em constava cap notificacióni policial ni judicial. No em consta que m’estiguin investigant. El conseller sap que hi ha secret de sumari i no em va passar cap informació, més enllà que els Mossos actuaven com a policia judicial", ha manifestat.  

Quan el problema semblava haver quedat en un simple malentès, ha arribat la seva tercera aparició, a SER Catalunya. "Ahir jo era alPalau de la Generalitati estàvem al costat l’un de l’altre [Borràs i Buch] i, precisament perquè el tenia just al costat, li vaig dir ‘sembla que se m’investiga’ i el conseller va dir ‘espera, deixa que m’ho miri’ i em va respondre ‘no, no se t’investiga però vaja, hi ha secret de sumari i no sé res més’, així que en aquest sentit aclarir que no hi ha cap tipus d’informació que m’hagi donat el conseller d’Interior".