DILIGÈNCIES SOTA SECRET

La jutge treu als Mossos la investigació sobre els contractes de Borràs

La desconfiança arran de les filtracions provoca que les indagacions passin a mans de la Guàrdia Civil

La justícia està seguint la pista a contractes a dit atorgats per l'exconsellera quan dirigia l'ILC

zentauroepp46065724 laura borras190407171002

zentauroepp46065724 laura borras190407171002 / NGEL GARC A

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra ja no investiguen els contractes a dit atorgats per l’exconsellera de Cultura i candidata de Junts per Catalunya al Congrés Laura Borràs quan aquesta dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La jutge de Barcelona que instrueix el procés per la presumpta adjudicació irregular d’aquests treballs li va treure el cas a la policia de la Generalitat per la desconfiança que van provocar les filtracions que es van produir a l’esclatar l’assumpte, segons han confirmat fonts judicials a EL PERIÓDICO. La magistrada va encarregar llavors les indagacions a la Guàrdia Civil que, en l’actualitat, està revisant el material confiscat en els registres practicats el novembre passat a l’esmentat institut i el CTTI (Centri de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació), on s’allotgen els correus electrònics del conjunt de departaments del Govern. Les diligències segueixen sota secret de sumari.

La titular del Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona, Silvia López Mejías, va decidir fa uns mesos, en una acció poc habitual, retirar de la investigació del 'cas Borràs' els Mossos, que van iniciar les indagacions per la fuga d’informació i no només cap a la premsa. Fins a tal punt va ser l’enuig de la magistrada, que va instar la fiscalia que rastregés com havien arribat determinades dades als mitjans de comunicació. No obstant, una indiscreció de l’exconsellera va complicar la situació i el relleu es va fer efectiu. Sota la lupa de la justícia es troben, almenys, tres contractes per un valor de 45.550 euros a un antic col·laborador de l’ara candidata, I. H. F. El període de temps en què suposadament s’hauria comès el frau és entre el 2013 i el 2018, que comprèn els anys en què Borràs va estar al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.

Després d’esclatar el cas, a finals de novembre del 2018, la llavors responsable de la cartera de Cultura va recórrer diverses cadenes de ràdio per negar els fets. En una d’aquestes entrevistes i per reafirmar el seu convenciment sobre la poca solidesa de les informacions publicades, Borràs va acabar posant en un compromís el conseller d’Interior, Miguel Buch, a l’afirmar que aquest li havia assegurat que els Mossos no l’estaven investigant: "Ahir, quan vaig parlar amb el conseller Buch i vaig rebre les mostres de recolzament públiques i privades, em va dir que era la policia judicial, que els Mossos no m’estaven investigant". El comentari donava a entendre que Buch, cap polític de la policia de la Generalitat, havia demanat als Mossos informació sobre un cas que es trobava (encara ho està) sota secret de sumari.

El desmentiment i la rectificació

Notícies relacionades

Fonts de la Conselleria d’Interior van desmentir després Borràs i van afirmar que Buch es va limitar a explicar-li via WhatsApp a la seva companya en el Govern que la investigació "estava sota secret de sumari i que els Mossos van actuar com a policia judicial". Poc després, alineada ja amb la versió d’Interior, Borràs, aquesta vegada en una entrevista en una altra emissora de ràdio, va rectificar: "Jo no hi era (durant els registres) i vaig parlar amb el conseller Buch perquè no em constava cap notificació ni policial ni judicial. No em consta que m’estiguin investigant. El conseller sap que hi ha secret de sumari i no em va passar cap informació, més enllà que els Mossos actuaven com a policia judicial". Malgrat aquesta explicació, tot aquest episodi va provocar un profund malestar al món judicial, segons les mateixes fonts consultades per aquest diari.

La investigació, ara en mans de la Guàrdia Civil, segueix el seu curs. Els agents estan analitzant els documents que van ser confiscats en els registres. Però la situació canviarà a finals de mes si Borràs és elegida diputada al Congrés (es presenta com a número dos de Junts per Catalunya, darrere del pres Jordi Sánchez). Si la jutge d’instrucció del cas considera que hi ha indicis contra ella, no s’haurà d’inhibir a favor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), sinó del Tribunal Suprem de Madrid, per la seva condició de parlamentària estatal.