Per l'ús de locals municipals

El TSJC arxiva la querella contra Buch per la seva actuació com a alcalde d'Arenys l'1-O

zentauroepp50431049 buch191016171939

zentauroepp50431049 buch191016171939 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El TSJC ha confirmat l’arxivament de la investigació per desobediència contra el conseller Miquel Buch per la seva responsabilitat al capdavant de l’alcaldia d’Arenys de Mar quan es va organitzar el referèndum de l’1 d’octubre. La fiscalia li atribuïa decisions que havien facilitat l’obertura de fins a vuit locals municipals per facilitar les votacions.

Notícies relacionades

La resolució recorda que el jutge d’instrucció ja va decidir arxivar la querella, però la fiscalia va recórrer apel·lant al càrrec que també ostentava Buch en aquells moments, en què presidia l’Associació Catalana de Municipis (ACM). En aquest sentit, l’alt tribunal català entén que des d’aquesta associació «no es tenia competència funcional per realitzar actes executius» per facilitar aquella consulta il·legalitzada pel Tribunal Constitucional.

De fet, en la seva interlocutòria, el tribunal recorda que «la notificació i el requeriment dut a terme pel TC va ser delimitat a determinades personalitats de la Generalitat cuidant d’indicar en quina condició es feia el requeriment», i aquesta «notificació/requeriment no va ser dirigit a les associacions municipals» com és l’ACM. En una investigació judicial similar, la que va ser presidenta de l’Associació de municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras va ser exculpada precisament per aquesta falta de responsabilitat directa amb l’execució de preparatius de l’1-O.