memòria històrica

El Govern assegura que la família de Franco se'l va emportar «enmig del buit»

El president en funcions, Pedro Sánchez, adverteix que l'exhumació del dictador es va fer «amb respecte» però sense «homenatjar-lo»

zentauroepp50141927 madrid  30 09 2019   politica    el presidente del gobierno 190930123433

zentauroepp50141927 madrid 30 09 2019 politica el presidente del gobierno 190930123433 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest divendres que la família de Franco es va emportar Franco del Valle de los Caídos «enmig del silenci i del buit davant del Govern», representat per la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado. Sánchez ha sortit al pas de les crítiques sobre l’excessiva consideració i l’aroma d’homenatge que va envoltar l’acte aquest dijous. «Es va fer amb respecte, però això no vol dir homenatjar-lo», va advertir en una entrevista a La Sexta.

Sobre l’obertura de possibles expedients a les persones que van elogiar el dictador, Sánchez ha anunciat que s’estudiarà per l’aplicació de la llei de memòria històrica. «Ho veurem, però hem d’elevar la mirada i veure-ho com una gran victòria democràtica», va subratllar.

Pel president, més enllà dels incidents amb els franquistes, l’important és la «transcendència històrica» que té el fet de treure les restes del dictador del seu mausoleu. «El que va passar ahir va ser una victòria per a la democràcia espanyola i jo n’estic molt orgullós, perquè la democràcia va complir», va dir.

Tensió amb la família

Sánchez va reconèixer que hi va haver moments de tensió entre la família de Franco i la ministra Delgado durant el trasllat del fèretre de Franco al cementiri de Mingorrubio. «Potser es van produir, però ja he dit que l’important és que va ser una gran victòria de la democràcia», va concloure abans de proclamar que, després de l’exhumació, «el botxí ja no descansa amb les seves víctimes, i això és dignificar el Valle».

El president en funcions es va adreçar també a tots els que a Catalunya han posat en dubte la qualitat democràtica a Espanya. «Hi ha un moviment independentista que posa en qüestió la democràcia d’aquests 40 anys. Jo sol els puc dir que Franco imaginava una Espanya aïllada, masclista i homòfoba, i resulta que ara és al contrari. Davant aquest corrent reaccionari dels independentistes és important reivindicar en aquests moments la democràcia espanyola», va reblar.

Quant a l’escenari que es presenta després de l’esperada reinhumació, Sánchez es va mostrar exigent. «El deute no està saldat del tot. Només hem començat a saldar-lo: ara necessitem dignitat, justícia i reparació», va sentenciar. 

Insult per als espanyols 

D’altra banda, el Govern considera que comparar elnivell democràticdel país amb el que hi havia en la dictadura de Franco és un autèntic «insult» per als espanyols i per a tots els que han posat el seu esforç a restaurar-la. Així ho ha manifestat aquest divendres la portaveu del Consell de Ministres, Isabel Celaá, que ha reiterat que l’exhumació de les restes de Franco efectuada aquest dijous suposa «una gran victòria de la democràcia espanyola».

Notícies relacionades

Celaá ha assegurat que el trasllat de la mòmia del dictador al cementiri madrileny de Mingorrubio a El Pardo representa «la culminació d’un procés allargat per la família del dictador». «S’ha complert una mandat parlamentari, una sentència judiciali un compromís del Govern», ha precisat abans d’anunciar que el Valle de los Caídos tornarà a estar obert al públic la setmana que ve.

En aquest sentit, va anunciar el propòsit del Govern de convertir aquest lloc en «un altar dedicat al record de les víctimes de l’odi», tot i que encara «és aviat» per avançar res. «Tot cobra un nou sentit ara perquè queda molt per fer en el compliment de la llei de memòria històrica: reparació, memòria, justícia i dignitat», va indicar.