la ministra defensa que no va ser un funeral, sinó un «acte de tots»

Així va viure la ministra Delgado l'exhumació de Franco: «M'he abstret de qualsevol comentari»

El Govern havia de respectar «les sensibilitats», recalca la titular de Justícia

GRAF047. EL ESCORIAL (MADRID), 24/10/2019.- El secretario general de la presidencia del Gobierno, Felix Bolaños (i), la ministra en funciones de Justicia, Dolores Delgado (c) y el subsecretario del Ministerio de presidencia, Antonio Hidalgo López (d), presencian el traslado del féretro con los restos mortales de Francisco Franco, tras su exhumación en la Basílica del Valle de los Caídos antes de su trasladado al cementerio de El Pardo-Mingorrubio para su reinhumación. EFE/Juan Carlos Hidalgo POOL -NO ARCHIVO/NO VENTAS-

GRAF047. EL ESCORIAL (MADRID), 24/10/2019.- El secretario general de la presidencia del Gobierno, Felix Bolaños (i), la ministra en funciones de Justicia, Dolores Delgado (c) y el subsecretario del Ministerio de presidencia, Antonio Hidalgo López (d), presencian el traslado del féretro con los restos mortales de Francisco Franco, tras su exhumación en la Basílica del Valle de los Caídos antes de su trasladado al cementerio de El Pardo-Mingorrubio para su reinhumación. EFE/Juan Carlos Hidalgo POOL -NO ARCHIVO/NO VENTAS- / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha defensat que l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco d’aquest dijous va ser un «acte de tots». «No va ser tant un funeral, òbviament no va ser un funeral i tots ho van poder veure. Va ser un acte d’Estat, institucional», ha afirmat Delgado a Onda Cero.

Sobre el seu paper en l’acte, Delgado ha recordat que la seva tasca era donar fe del procés com a notària major del Regne i això «requeria serietat». I ha evitat comentar si hi va haver algun moment de tensió amb la família Franco, ha assenyalat que de l’altre costat «hi havia una família» i el Govern havia de respectar «les sensibilitats».

Converses a bord de l’helicòpter

Aquest dijous, a la Cadena Ser, la titular de Justícia també va parlar sobre com havia viscut el dia de l’exhumació.  «A l’helicòpter anava pensant en el significat del que estàvem vivint. M’he abstret de qualsevol conversa o comentari perquè estàvem vivint un moment històric», va respondre al ser preguntada per si havia conversat amb Francis Franco, net del dictador.

La ministra, que a l’helicòpter estava situada davant el fèretre i amb una finestreta situada a la dreta, va explicar que durant el viatge li han passat pel cap les històries que li han explicat multitud de persones durant els diferents actes en què ha participat al llarg de l’any, amb motiu del 80 aniversari de l’exili republicà.  

Posició institucional

Notícies relacionades

«Crec que el meu deure i obligació era mantenir una posició molt institucional perquè és una situació d’estat que ens afecta a tots», va remarcar Delgado, abans de recalcar que la seva funció era «sentir i anotar les circumstàncies» de les que ha de donar fe.

La titular de Justícia també va recordar que l’acte privat a l’interior de la basílica del Valle de los Caídos va ser «molt oficial i institucional», amb una part material per treure les restes de la fossa i una part «emocional, simbòlica i significativa».