Iglesias demana una consulta a Catalunya no necessàriament sobre la independència

El líder de Podem, al costat d'Ada Colau i Jaume Asens, proposa la llibertat dels presos i reforçar l'autogovern

Prèviament s'hauria de plantejar una doble taula de diàleg al Parlament i al Congrés, sense «línies vermelles»

undefined50431348 pablo iglesias191017100149

undefined50431348 pablo iglesias191017100149 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

En una roda de premsa a Barcelona amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el candidat dels comuns a les eleccions generals, Jaume Asens, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha avalat una proposta d’aquest espai polític per «desescalar» el conflicte català i que es basi en una taula de diàleg per reforçar l’autogovern català i aconseguir la llibertat dels presos independentistes. Una taula doble al Parlament i al Congrés amb un acord que se sotmeti «a votació de la ciutadania catalana a les urnes», segons ha explicat Asens.

Iglesias ha afirmat que si bé la proposta de Podem i els Comuns continua sent la del referèndum –seguint el model canadenc, segons ha afirmat Asens– s’ha obert a la possibilitat que el resultat final de la taula de diàleg no sigui necessàriament una votació sobre la independència: «La nostra proposta continua sent la mateixa, defensem que hi hagi una consulta a Catalunya; per buscar l’acord amb altres formacions ningú pot plantar línies vermelles. Estem disposats a escoltar altres propostes; a curt termini, els mecanismes que ens permetran avançar implicaran que tots estiguem disposats a cedir en alguna cosa».

Iglesias ha afegit que «l’autonomia catalana i la Generalitat són patrimonis de la democràcia, el blindatge de l’autogovern i de les institucions que s’han convertit en referència pedagògica com l’escola catalana ens sembla fonamental, i cal fer una crida responsable a la superació de dos fracassos: el del 155 com a amenaça permanent i el fracàs de la unilateralitat».

Dues fases

Asens ha explicat que la primera fase de la proposta consistiria en una taula de negociació que abordés el blindatge de l’autogovern de Catalunya en qüestions com l’escola catalana, la immersió lingüista, el model audiovisual català i els Mossos d’Esquadra. El diàleg hauria d’abordar també la disposició addicional tercera de l’Estatut sobre les inversions de l’Estat a Catalunya i la revisió del sistema de finançament autonòmic. També hauria d’abordar la llibertat dels presos mitjançant l’indult o la reforma del delicte de sedició en clau «garantista».

Dues taules

Tot això en dues taules: una al Parlament de Catalunya i una altra a nivell estatal al Congrés dels diputats, «sense línies vermelles», ha proposat Asens. Els acords d’aquestes taules s’haurien de votar en un referèndum a Catalunya, segons la proposta esbossada pels comuns.

Iglesias no es mulla

Notícies relacionades

D’altra banda, Iglesias ha evitat opinar sobre si Catalunya en Comú-Podem ha de votar parcial o totalment a favor de la resolució de JxCat, ERC i la CUP que reitera el dret a l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia. Iglesias ha atribuït el text a tensions internes en l’independentisme i ha afirmat que el Parlament pot decidir sobre els àmbits de les seves competències. «Sospito que aquesta resolució pot tenir a veure amb alguna cosa que molta gent ha considerat una ruptura de la unitat de l’independentisme, hi ha hagut un intent de restaurar aquesta imatge, crec que tant el Parlament com el Congrés tenen dret a posicionar-se políticament sobre l’assumpte que vulgui i dret a decidir sobre els àmbits competencials que els són propis», s’ha limitat a afirmar.

Anar o no a la manifestació

Asens ha afirmat que la participació dels comuns en la manifestació de dissabte contra la sentència del procés està encara pendent de les negociacions amb els sindicats per prendre una decisió.