Trobada informativa a Madrid

Aragonès ofereix una taula de diàleg «sense condicions prèvies» per parlar d'independència

El vicepresident interpreta que el president no parla amb Torra «per por d'un desgast» davant del 10-N

El representant d'ERC proclama que «l'autonomisme ha mort i l'independentisme és irreversible»

rosas50551661 pere aragones europa press madrid191024111213

rosas50551661 pere aragones europa press madrid191024111213 / Kiko Huesca

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El vicepresident del Govern i coordinador d’ERC, Pere Aragonès, ha participat aquest dijous en un esmorzar informatiu a Madrid, on ha llançat al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, la proposta d’obrir una taula de diàleg entre les dues parts, «sense condicions prèvies», que permeti avançar en «una solució política i democràtica» a la tensió institucional entre Catalunya i Espanya per compte de l’avenç de l’independentisme.

«La declaració de Pedralbes del desembre passat és, segons la meva opinió, un bon punt de partida que crec recuperable i que no hauria de caure en un pou sense fons», ha proposat. La «taula de diàleg» que planteja Aragonès hauria d’encarrilar-se sobre quatre eixos, als quals el vicepresident ha afegit un colofó: «Nosaltres també volem parlar d’amnistia dels presos polítics i del dret a l’autodeterminació com a via per decidir el futur polític de Catalunya».

No hi ha hagut cap ministre ni secretari d’Estat a l’esmorzar informatiu amb Pere Aragonès organitzat per Europa Press a Madrid. Sí que hi ha assistit l’Alta Comissionada del Govern espanyol per a l’Agenda 2030, Cristina Gallach, i la secretària general de Coordinació Territorial, Miryam Álvarez, a més el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez i el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, entre altres representants públics.

Quatre eixos

En primer lloc, la taula de diàleg que planteja Aragonès ha de partir del reconeixement de les parts. «Si Sánchez vol solucionar el conflicte, no pot continuar ignorant els partits independentistes catalans. Som nosaltres els que governem Catalunya. I són els independentistes, amb Oriol Junqueras i Gabriel Rufián al capdavant, que van guanyar les eleccions al Congrés dels Diputats a Catalunya. Entenc que no li agradi, però aquesta és la realitat», ha dit Aragonès abans d’anticipar que «l’independentisme tornarà a guanyar a Catalunya» en les eleccions del 10-N.

Segons la seva opinió, Pedro Sánchez, «no parla» amb el responsable català, Quim Torra, «per por d’un desgast» electoral davant del 10-N. «No agafar el telèfon ni atendre les peticions de diàleg és bloquejar les sortides a la solució», ha dit. Aragonès ha reconegut que la setmana passada va parlar «un parell de vegades» amb la vicepresidenta Carmen Calvo, a propòsit dels disturbis al carrer, sense aclarir res sobre el contingut d’aquestes converses.

En segon lloc, la taula proposada pel vicepresident ha de reconèixer la llibertat per plantejar propostes sense vetos, incloent-hi la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

En tercer lloc, àmplies majories i validació democràtica. «El resultat d’aquesta negociació i diàleg ha de suscitar el recolzament d’una àmplia majoria de la societat catalana, i articular un sistema de validació democràtica. És a dir, una votació», ha aclarit.

I en quart lloc, seguretat jurídica i mecanismes de garantia de compliment.

«L’autonomisme ha mort»

Després de l’agreujament de la tensió política per la sentència condemnatòriacontra els polítics independentistes, Aragonès ha considerat que «el conflicte corre el risc d’enquistar-se i cronificar-se per diverses generacions», per això «és aquí i és ara» quan, segons la seva opinió, urgeix buscar una solució al que, des del seu punt de vista, «no és un problema d’ordre públicni de convivència» –com defineix el Govern central–, sinó que el seu caràcter és «entre Catalunya i les institucions de l’Estat».

«L’opinió pública espanyola ha d’entendre que, per a milions de catalans, l’autonomisme ha mort i el camí cap a la independència és irreversible. Un camí democràtic, cívic i pacífic», ha dit Aragonès a Madrid.

Pressupostos

El representant del Govern ha condemnat els disturbis violents als carrers de Catalunya en protesta per la sentència del procés i ha anticipat que s’aniran mitigant.

Pensant en l’economia catalana, ha reconegut que aquests actes «no són la millor carta de presentació», però ha expressat el compromís del Govern «per reforçar la imatge» de Barcelona i de Catalunya

Notícies relacionades

Sobre la possible «falta d’empatia» amb la societat catalana no independentista a la qual es va referir l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, el vicepresident s’ha limitat a expressar «tota l’empatia i comprensió» amb els que no pensen com ell i ha dit que vol que aquestes persones «tinguin la possibitat de guanyar democràticament» en el pretès referèndum d’autodeterminació.

I en relació amb el projecte de pressupostos autonòmics per al 2020 que el seu Departament pretén tirar endavant després d’haver prorrogat dues vegades els comptes del 2017, Aragonès ha avançat que seguirà treballant per a la seva aprovació, ja que «una altra pròrroga seria un escenari molt díficil», si bé ha admès dubtes sobre les garanties polítiques per aconseguir el seu objectiu.