30 maig 2020

Anar al contingut

SESSIÓ DE CONTROL

Torra posa a la picota els Mossos mentre Buch els defensa

El president dona la raó a les tesis de la CUP sobre la violència policial i exigeix «responsabilitats»

En un agre intercanvi amb caires electoralistes, l'oposició desautoritza el president, que ataca el PSC i Cs

Xabi Barrena Júlia Regué Fidel Masreal

Torra posa a la picota els Mossos mentre Buch els defensa

Gerard Artigas

El Parlament ha sigut aquest dimecres l’escenari en el qual el Govern ha posat en evidència la seva fractura a compte de la polèmica actuació dels Mossos d’Esquadra en els episodis de violència de la setmana passada. El president Quim Torra, en un to molt contundent, ha tornat a exigir a la policia depurar «responsabilitats» i fins i tot ha donat la raó a les tesis de la CUP sobre l’actuació policial. Ho ha fet quan, minuts abans, el conseller d’Interior, Miquel Buch, defensava l’actuació policial. L’oposició ha sigut especialment dura amb Torra, al qual ha demanat la dimissió (el PSC), l’ha qualificat de «perill públic» (Ciutadans) i li ha reclamat que se sotmeti a una qüestió de confiança (els comuns).

La CUP ha enumerat una sèrie de fets constitutius, segons aquesta formació, de mala praxi dels Mossos i ha preguntat a Torra «per què no ha cessat encara» Buch. En la seva resposta, lluny de defensar el conseller, el president s’ha abonat al relat dels fets dels anticapitalistes: «¿Es creu que a mi m’han agradat moltes de les imatges i actuacions d’aquests dies? ¿Creu que m’han agradat aquestes actuacions? Ha sigut una setmana de complexitat enorme», ha afirmat amb vehemència. I tot seguit, i amb un to contundent, ha recordat que exigirà iniciar «immediatament» les investigacions internes i «depurar totes les responsabilitats» i aplicar sancions si hi ha hagut extralimitacions. També ha recordat la seva proposta d’obrir una comissió d’investigació al Parlament sobre això de l’actuació del conjunt de forces de seguretat.

Prèviament, el portaveu de Junts per Catalunya (JxCat) Eduard Pujol, ja havia requerit explicacions al mateix conseller en una pregunta en un to crític malgrat tractar-se del conseller del Govern que JxCat recolza. Pujol ha parlat que la idea d’una policia pulcra «xoca amb les imatges que s’han vist i que danyen la idea de policia moderna, mesurada, que fuig dels excessos» i ha demanat a Buch obrir expedients i depurar responsabilitats.

Buch es defensa dels seus

En aquest context, el conseller, en un to molt mesurat i conciliador, ha sortit en defensa dels Mossos («Catalunya no té un problema d’ordre públic» sinó «un problema polític»), als quals ha traslladat de nou la seva confiança i dels quals ha dit que tenen una «autoexigència permanent». Buch ha vingut a dir que malgrat la comissió d’investigació ja existeixen mecanismes de control intern i extern i ha recordat que en 10 anys s’ha sancionat 514 agents per mala praxi.

En aquest context, ha sigut el PSC i Ciutadans els que han sortit en defensa dels Mossos. «El seu Govern és el món al revés, per a un Govern la policia del país té presumpció de professionalitat», ha opinat el socialista Miquel Iceta.

L’oposició i Torra

La resta de la sessió de control s’ha convertit en un xoc preelectoral en el qual socialistes, Ciutadans i comuns han exigit a Torra que faci un pas al costat. Els comuns han proposat a Torra que s’aparti o que se sotmeti a una qüestió de confiança per «falta de lideratge», citant el que va afirmar Jordi Sànchez; el socialista Miquel Iceta li ha retret que no estigui «a l’altura» i ha demanat eleccions. El president ha passat a l’atac afirmant que el destí de Ciutadans «és el fracàs» i acusant Pedro Sánchez, president en funcions, de «deixadesa de funcions» sense «visió d’Estat».

Ciutadans, al límit

En les seves intervencions, sempre agressives, Ciutadans ha vorejat les línies vermelles, en una intervenció de la diputada, Munia Fernández-Jordán, que ha afirmat que «del nacionalisme sempre neix la desigualtat, són hereus del mal que va assolar l’Europa del segle XX».