SESSIÓ DE CONTROL

Torra posa a la picota els Mossos mentre Buch els defensa

El president dona la raó a les tesis de la CUP sobre la violència policial i exigeix «responsabilitats»

En un agre intercanvi amb caires electoralistes, l'oposició desautoritza el president, que ataca el PSC i Cs

zentauroepp50534107 el president de la generalitat  quim torra  caminant per la 191023103805

zentauroepp50534107 el president de la generalitat quim torra caminant per la 191023103805 / Gerard Artigas

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Parlament ha sigut aquest dimecres l’escenari en el qual el Govern ha posat en evidència la seva fractura a compte de la polèmica actuació delsMossos d’Esquadra en els episodis de violència de la setmana passada. El president Quim Torra, en un to molt contundent, ha tornat a exigir a la policia depurar «responsabilitats» i fins i tot ha donat la raó a les tesis de la CUP sobre l’actuació policial. Ho ha fet quan, minuts abans, el conseller d’Interior, Miquel Buch, defensava l’actuació policial. L’oposició ha sigut especialment dura amb Torra, al qual ha demanat la dimissió (el PSC), l’ha qualificat de «perill públic» (Ciutadans) i li ha reclamat que se sotmeti a una qüestió de confiança (els comuns).

La CUP ha enumerat una sèrie de fets constitutius, segons aquesta formació, de mala praxi dels Mossos i ha preguntat a Torra «per què no ha cessat encara» Buch. En la seva resposta, lluny de defensar el conseller, el president s’ha abonat al relat dels fets dels anticapitalistes: «¿Es creu que a mi m’han agradat moltes de les imatges i actuacions d’aquests dies? ¿Creu que m’han agradat aquestes actuacions? Ha sigut una setmana de complexitat enorme», ha afirmat amb vehemència. I tot seguit, i amb un to contundent, ha recordat que exigirà iniciar «immediatament» les investigacions internes i «depurar totes les responsabilitats» i aplicar sancions si hi ha hagut extralimitacions. També ha recordat la seva proposta d’obrir una comissió d’investigació al Parlament sobre això de l’actuació del conjunt de forces de seguretat.

Prèviament, el portaveu de Junts per Catalunya (JxCat) Eduard Pujol, ja havia requerit explicacions al mateix conseller en una pregunta en un to crític malgrat tractar-se del conseller del Govern que JxCat recolza. Pujol ha parlat que la idea d’una policia pulcra «xoca amb les imatges que s’han vist i que danyen la idea de policia moderna, mesurada, que fuig dels excessos» i ha demanat a Buch obrir expedients i depurar responsabilitats.

Buch es defensa dels seus

En aquest context, el conseller, en un to molt mesurat i conciliador, ha sortit en defensa dels Mossos («Catalunya no té un problema d’ordre públic» sinó «un problema polític»), als quals ha traslladat de nou la seva confiança i dels quals ha dit que tenen una «autoexigència permanent». Buch ha vingut a dir que malgrat la comissió d’investigació ja existeixen mecanismes de control intern i extern i ha recordat que en 10 anys s’ha sancionat 514 agents per mala praxi.

En aquest context, ha sigut el PSC i Ciutadans els que han sortit en defensa dels Mossos. «El seu Govern és el món al revés, per a un Govern la policia del país té presumpció de professionalitat», ha opinat el socialista Miquel Iceta.

L’oposició i Torra

Notícies relacionades

La resta de la sessió de control s’ha convertit en un xoc preelectoral en el qual socialistes, Ciutadans i comuns han exigit a Torra que faci un pas al costat. Els comuns han proposat a Torra que s’aparti o que se sotmeti a una qüestió de confiança per «falta de lideratge», citant el que va afirmar Jordi Sànchez; el socialista Miquel Iceta li ha retret que no estigui «a l’altura» i ha demanat eleccions. El president ha passat a l’atac afirmant que el destí de Ciutadans «és el fracàs» i acusantPedro Sánchez, president en funcions, de «deixadesa de funcions» sense «visió d’Estat».

Ciutadans, al límit

En les seves intervencions, sempre agressives, Ciutadans ha vorejat les línies vermelles, en una intervenció de la diputada, Munia Fernández-Jordán, que ha afirmat que «del nacionalisme sempre neix la desigualtat, són hereus del mal que va assolar l’Europa del segle XX».