MANIFESTACIONS PER LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

L'estoc de les barricades

Ferreteries i botigues de material d'obra de Barcelona experimenten un 'boom' de vendes d'ulleres i cascos

zentauroepp50456688 barcelona 17 10 2019 disturbios despu s de una manifestaci n191022182406

zentauroepp50456688 barcelona 17 10 2019 disturbios despu s de una manifestaci n191022182406 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Des de dimecres no ens queden màscares amb filtre per a gasos», explica el dependent de la tercera planta d’un gran magatzem del centre de Barcelona dedicat a la venda de productes d’obra. Només queden unes ulleres a la prestatgeria i unes màscares que fan el fet a nivell estètic, però que no aguantarien el gas que llancen els cossos policials per dispersar. «Aquestes són de policarbonat. Suportarien l’impacte d’una bala de goma», prossegueix el venedor. No li queden altres models. No hi ha més estoc. Benvinguts al basar del manifestant contemporani.

Els disturbis desencadenats a Barcelona al llarg d’una intensa setmana han buidat les lleixes. Els cascos, d’obra, no s’han venut perquè no porten cinta per subjectar-los. «Mai abans havíem venut tot aquest material», burxa el treballador, que apunta que ja han fet una comanda que ha d’arribar davant de tanta demanda. «Venen joves, però també periodistes», explica sobre el perfil del comprador, que acudeix a la recerca de la indumentària adequada per aguantar el tipus en el perímetre de les barricades. L’escalada de violència ha modificat el ‘dress code’ de les protestes a partir de certa hora, quan els més grans marxen cap a casa i es queden als carrers els joves amb ganes de pujar uns quants graus la temperatura de la protesta.

Lleixes renovades 

Sorprèn que a l’entrar al Decathlon de l’Illa Diagonal, el primer que vegis al costat de les caixes siguin cascos i ulleres. D’esquiar, és clar. Explica el responsable de la botiga que diumenge van fer una remenada al comerç per adaptar-lo a la temporada d’hivern, i que no té a veure res l’expositor més noble amb les manifestacions d’aquests dies i el ‘boom’ de vendes, precisament, de cascos i ulleres per protegir-se dels disturbis. Tot i així, la cosa crida poderosament l’atenció. No només perquè no ha nevat ni una miqueta, sinó perquè al costat d’aquest material es poden trobar unes petites i lleugeres ronyoneres i carregadors de mòbil d’aquests sense fil.

«Ens limitem a intentar que l’esport arribi a tot el món de manera assequible», afirma l’empleat, que insisteix que la planificació dels productes es realitza al març. Esquiva confirmar que s’hagin venut més ulleres aquests dies, però n’hi ha prou amb quedar-se mitja hora per comprovar que, efectivament, són uns quants els xavals que es passegen, gairebé d’incògnit, com si d’una missió es tractés, entre els diferents models d’ulleres. La pregunta és inevitable: ¿Les vols per a la mani? Somriure, gest afirmatiu amb el cap i direcció a la caixa. Ha agafat les més barates, però abans ha preguntat si són resistents, sense detallar si aquest nivell de protecció va referit a una bola de neu a la Molina o a una pilota de goma de la Policia Nacional

Comanda per telèfon

Notícies relacionades

Al’Armeria Ravell até el Santi. Explica que la setmana passada van ser un bon grapat els nois que van creuar la porta sense tenir ni idea de pistoles, rifles, calibres, fletxes, carrabines o esprais de defensa. «Entraven amb una mitja rialleta i estava molt clar què buscaven i per a què. Els he venut aquest model d’ulleres, però no tinc clar que suportin l’impacte delsprojectils de la policia». Se li van esgotar fa una setmana i està esperant que li arribi més material. També va rebre la trucada d’una persona que li va sol·licitar 20 unitats. No va poder atendre la demanda

Al Servei Estació, la ferreteria per excel·lència de Barcelona, han preferit no parlar del tema perquè la setmana de disturbis els ha tocat molt de prop i prefereixen girar full com més aviat millor. En altres grans botigues del ram expliquen que sí que han notat i molt una sobtada volença pels productes propis de les protestes que s’han registrat aquests dies a la capital catalana. Han hagut de reposar el material dues vegades, assessorar sobre quin casc suporta millor els impactes i deixa córrer amb comoditat, quines ulleres et permeten veure bé de nit i que una cop de bola no et rebenti l’ull. «El normal és que vingui el treballador de l’obra i que et consulti qüestions de seguretat, però aquests dies parlem més d’autodefensa i protecció», admet un treballador. «Esperem que no hagin d’arribar a utilitzar-les tret que hagin de soldar una mica a casa», conclou.