FAKE NEWS

Falòrnies: les cinc falsedats i manipulacions dels disturbis a Catalunya

zentauroepp50434665 barcelona 16 10 2019  politica manifestaci n independentista191018131925

zentauroepp50434665 barcelona 16 10 2019 politica manifestaci n independentista191018131925 / FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
EFE

Les protestes i aldarulls contra la sentència del procés continuen alimentant aquests dies la difusió de falòrnies, falsedats i informacions descontextualitzades.

Aquestes són les cinc principals mostres de ‘Fake News’:

Primera: Els disturbis es cobren dues morts 

Des del primer dia de les protestes, dilluns passat, han circulatmissatgesque responsabilitzen els disturbis ocasionats pels manifestants de dues morts: la d’un turista francès que va patir un atac de cor al Prat i la d’un nen que no va arribar a temps a l’hospital per les protestes. El mateix líder del PP,Pablo Casado, va iniciar la seva roda de premsa de dimarts després de haver-se reunit amb el president del Govern en funcions,Pedro Sánchez, al·ludint a l’estranger mort. Respecte a aquest cas, no hi ha evidències que vinculin la mort d’aquest home de64 anysamb les protestes independentistes.

La víctima va patir una parada cardiorespiratòria al Prat, on va arribar caminant, i va anar evacuat en helicòpter posteriorment a l’Hospital de Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat, on va morir. Missatges en xarxes socials i mitjans de comunicació hanvinculatdirectament l’atac cardíac del turista amb l’agitaciócausada pels manifestants, però també s’ha difós que els CDR vanbloquejar el pasals serveis d’emergència o que l’home va morir després d’haver de realitzar unsobreesforçal recórrer diversos quilòmetres a peu a causa dels talls a les carreteres que donen accés a l’aeroport.

No obstant, fonts del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat aclareixen EFE que les protestes per la sentència del procés i la mort d’aquest homeno van coincidir «ni en el lloc ni en el temps».

Els disturbis es van concentrar a laTerminal 1de l’aeroport, mentre que el ciutadà francès va ser atès a l’aparcament de laTerminal 2. Neguen també que el dispositiu mèdic no pogués desplaçar-se per atendre l’home a causa d’un suposat bloqueig dels manifestants: van poder arribar-hi immediatament gràcies al fet que comptaven amb equips a l’aeroport de manera preventiva davant les mobilitzacions que s’estaven començant a produir.

El SEM no té constància de si l’home va haver de desplaçar-se a peu diversos quilòmetres fins a l’aeroport pels talls de trànsit, ja que aquest detallno figura en el comunicatmèdic realitzat. L’ambaixada francesa a Espanya ha confirmat EFE que aquest ciutadà va tenir un infart a l’aeroport, però no s’ha pronunciat sobre lescausesque van poder provocar l’atac.

L’altra presumpta víctima de la violència desplegada als carrers de Barcelona és un nen de cinc anysatropellat per un motorista a la ciutat, que segons ha circulat a internet va morir perquè els serveis d’emergènciesno van poder arribar a tempsper atendre’l a causa dels talls de trànsit provocats pels CDR.

Segons han explicat a EFE fonts del SEM, aquest serveiva rebre l’alertapoc després de la una del migdia i va desplaçar un equip queva arribar en 8 minutsfins al lloc dels fets, l’encreuament de carrer Provençals amb Ramón Turró, al districte de Sant Martí. El temps que va tardar a arribar l’ambulància, que no es va trobar amb cap problema de circulació, es trobadins de la mitjana, asseguren les mateixes fonts. El trasllat a l’Hospital del Mar, on el menor va morir, es va produir tambésense incidents.

Segona: Els Mossos disparen bales de goma

«Un jove perd un ull com a conseqüència de les càrregues policials del Prat. Els Mossos van utilitzarbales de goma». Nombrosos tuits com aquest, que al·ludeix a la lesió a un manifestant durant una càrrega a l’aeroport de Barcelona dilluns passat, denuncien que el cos policial de la Generalitat està disparantaquest material antiavalots.

Ésfals: el Parlament de Catalunyava prohibir el 2014l’ús de bales o pilotes de goma pels Mossos d’Esquadra, que fan servir des d’aleshores projectils de materialviscoelàstico foam. De fet, ni tan sols disposen de «contingent» de bales de goma, que sí que utilitzen la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, asseguren a EFE fonts del cos català. Per això, asseguren queés «impossible»que agents dels Mossos hagin realitzat trets amb aquest tipus de munició, que tampoc podrien fer servir per no coincidir amb el calibre de les armes que utilitzen en aquestes actuacions.

Tercer: Un manifestant atropellat pels Mossos ha mort 

Un missatge compartit a Twitter assegura que el noi que va seratropellataquest dimarts per un furgó dels Mossos d’Esquadra durant les protestes estàmort.

No és cert: el noi «evoluciona favorablement» aquest divendres a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, segons ha informat a EFE el centre sanitari, on va ingressarinconscientdimarts en ambulància en estat greu, com a conseqüència d’untraumatisme cranioencefàlic. Fonts dels Mossos d’Esquadra han confirmat EFE per la seva banda que el jove va ser atropellat per un dels seus vehicles.

Quart: Fotos antigues d’antiespanyolistes

Dos nois apallissant un home amb unabandera espanyola, independentistes calant foc a l’ensenya en una marxa... Usuaris i grups vinculats a la ultradreta estan difonentfotos de fa anysper denunciar la violència de radicals sobre altres manifestants espanyolistes.

Una d’aquestes imatges capta un jove amb un polo blau a punt de propinar un cop de puny al cap a un home que porta la bandera espanyola amb eltoro d’Osbornesobreimprès mentre l’agafa del coll. Un tuit diu: «S’ha de divulgar aquesta imatge per si algú coneix aquest desgraciat i que acabi amb els ossos a la presó». Però aquesta foto recull aldarulls violents protagonitzats perultres a Valèncial’octubre del2017.

Una altra instantània mostra un encaputxat cremant una bandera espanyola, lligada a una d’europea i una de francesa. La imatge és d’unamanifestació anticapitalistaamb motiu de la Diada el 2017.

Suposats agents infiltrats

Nombroses fotos i vídeos documenten a les xarxessuposades infiltracionsd’agents policials per perjudicar la imatge dels manifestants contra la sentència del Suprem.

En una d’aquestes, una desena dejoves encaputxats, amb dessuadora i texans trencats, posen amb gest marcial i braçalet groc. La imatge s’ha compartit en desenes de ‘posts’ com si hagués sigut presa aquests dies, tot i que en realitat va aparèixerpublicada en un blog el 2012que denunciava, precisament, lapresència d’agents de paisàen mobilitzacions, com es pot comprovar mitjançant una recerca a Google.

Notícies relacionades

En un dels vídeos més publicats en les xarxes socials es veu un agent policialllançant una tancasobre una foguera en plena calçada. Els missatges l’identifiquen com apolicia nacional, però fonts de la Policia Nacional a Barcelona no reconeixen l’uniforme com a propi d’aquest cos i, en qualsevol cas, experts en operatius antiavalots consultats per EFE remarquen que l’agent simplement estava retirant la tancaper facilitar la circulaciómentre impedia que algun violent la tornés a utilitzar.

També s’està viralitzant aquests dies unvídeoque mostra policies nacionals arrossegant per terra i immobilitzant un manifestant fins que s’identifica com aagent infiltratal crit de «¡Soc company! ¡Que soc company, cony!». No obstant, aquest vídeo va ser gravat a Madrid el 25 de setembre del 2012 durant la mobilització ‘Rodeja el Congrés’ i va ser emès llavors per HispanTV en el seu programa ‘A la calle’.