Caminades per la llibertat

Les marxes dels somriures

Alegria, cançons i lemes marquen el segon dia de les caminades massives per la llibertat

Una dona porta les cendres del seu pare en la concentració del Maresme «perquè ell hauria vingut»

zentauroepp50444802 marcha191017181608

zentauroepp50444802 marcha191017181608 / ANNA MAS

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Protegida del sol amb un paraigua, camina somrient per la carretera N-2, entre Arenys de Mar i Mataró. Crida l’atenció la seva cara de felicitat i orgull entre la marabunta d’homes i dones de totes les edats que desfilen a bon ritme a la Marxa de la Llibertat de Girona a Barcelona. La dona, Isabel Riqué, de 66 anys, de seguida explica el motiu de la seva felicitat. «És que hem vingut tots tres, el meu pare, el meu fill i jo». «Bé el meu pare és a la motxilla, on porto les seves cendres», afegeix orgullosa. «És que ell era republicà i independentista. Va morir fa tres anys, amb 88 anys. I ja em vaig emportar les cendres a Brussel·les. I avui les porto perquè hauria vingut si fos viu», explica la dona, il·lusionada de complir els desitjos del seu pare, que li va demanar «deixar part de les seves cendres a Montserrat, el Montseny i Calella de Palafrugell».

Flanquejada per centenars de persones que canten cançons i coregen lemes en un ambient festiu, Riqué es posa una mica més seriosa a l’afirmar: «Si no fem res no aconseguirem la independència». I per aconseguir-la proposa la seva recepta: «Un canvi generacional dels polítics i molt diàleg». Sobre els incidents violents nocturns a Barcelona és rotunda: «És una cosa que no m’agrada, però penso que no som nosaltres. És un muntatge dels antisistema que s’apunten a qualsevol manifestació i d’altres que surten de les clavegueres».

Arribada de les cinc marxes a Barcelona

Parlar dels incidents vandàlics sembla una mica fora de context en un ambient tan festiu, que ha sigut constant en les cinc ‘Marxes per la Llibertat’ que recorren Catalunya amb destinació a Barcelona, on coincidiran demà divendres. La que va sortir dimecres de Girona i avui ha creuat el Maresme surt de Premià demà a les 8.30 hores i passarà per Montgat (10.30 hores) i Badalona (11.15 hores). Les de Vic i Berga, que avui s’han unit a Sant Quirze, sortiran d’aquest municipi (08.00 hores) cap a Barcelona. Les de Tarragona i Tàrrega partiran de Martorell (07.15 hores) cap a Pallejà, Sant Joan Despí i Barcelona. Una altra manifestació sortirà de Castelldefels.

Notícies relacionades

«Nosaltres hem sortit aquest matí de Pineda de Mar i Sant Pol i tot el camí hem anat cantant», expliquen Sebastià Gurri, de 63 anys, i Montse Roca, de 69, a qui acompanyen una parella d’amics en una terrassa de la riera d’Arenys de Mar després de dues hores de caminada sota el sol. «Els aldarulls i les càrregues policials de Barcelona ens fan mal a tots. El nostre ambient sempre ha sigut festiu i d’alegria», afirma la parella.

Escoltar la gent

«És que l’ambient està molt bé. Amb gent gran, però també jove». comenta Mireia Prat, logopeda de 48 anys, que anuncia que demà divendres continuarà la seva caminada cap a Barcelona. «Als polítics els demanaria que es mullin més i que ens escoltin», apunta. «El tema d’aquí no és la independència. El que volem tots és el referèndum i la llibertat dels presos. La gent vol que l’escoltin», insisteix Manuel Román, de 66 anys, entrant ja a peu a Mataró per una N-2 sense cotxes. «Està molt bé veure com respon la gent. Si fins i tot ens aplaudeixen quan passem pels pobles», afegeix, feliç i esperançat.