PROTESTES

Grups d'extrema dreta i independentistes radicals s'enfronten a Barcelona

Manifestants de diferent signe han coincidit a la plaça d'Artós

artos / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tensió al centre de Barcelona després de les concentracions d’un grup d’extrema dreta i d’un d’antifeixista a la plaça d’Artós de Barcelona. Una vegada que les protestes han acabat, un grup d’ultres han decidit dirigir-se cap a la zona dels Jardinets de Gràcia, on 13.000 persones s’han concentrat des de les set de la tarda a iniciativa dels CDR. 

Els grups de manifestants independentistes i d’extrema dreta s’han enfrontat a l’Eixample, en especial a la rambla de Catalunya, on s’han llançat ampolles i altres objectes i s’han clavat cops. Diversos ultres han donat una pallissa a un jove antifeixista a l’encreuament dels carrers de Balmes i del Rosselló de Barcelona. Albert Mercadé ha publicat a Twitter l’agressió:

Uns 200 independentistes radicals han deambulat per la rambla de Catalunya i els carrers del Rosselló i de Balmes fins que s’han trobat amb el grup d’extrema dreta, malgrat que els Mossos han intentat evitar el xoc tallant-los el pas.

Durant el seu recorregut, els manifestants d’extrema dreta, molts d’ells, encaputxats, anaven armats amb pals i bats de beisbol, i han anat enarborant banderes espanyoles i cridant consignes contra els independentistes com «‘A por ellos’» i « ‘Yo soy español, español’».

El grup independentista està integrat per manifestants que també van majoritàriament encaputxats.

Els enfrontaments estan sent més intensos a la rambla de Catalunya, on la policia autonòmica utilitza la tècnica del carrusel amb les furgonetes per dispersar els manifestants i ha realitzat les primeres càrregues d’aquesta nit.

L’origen del conflicte

A aquella mateixa hora, els Mossos d’Esquadra han carregat contra un grup d’ultres que s’estaven manifestant a la plaça d’Artós de Barcelona per evitar coincidir amb una manifestació antifeixista.

Els 300 ultres portaven bengales i coets, han fet salutacions feixistes, proferien crits contra Pedro Sánchez i a favor de Hitler i Franco, mentre brandien proclames com «‘Esta es nuestra tierra y la tenemos que defender’», «‘Unitat nacional’», «‘Puigdemont a prisión’».

Manifestants d’extrema dreta, a la plaça d’Artós. / Manu Mitru

Els Mossos han format dos cordons policials amb una separació de 30 metres entre els dos grups i els periodistes es trobaven enmig de les dues línies policials. Els agents han alertat per megafonia els manifestants que no llancessin petards contra la línia policial. 

Contramanifestació antifeixista

Després de conèixer-se que el col·lectiu Los de Artós havia convocat una concentració en aquesta plaça de Sarrià, grups antifeixistes van convocar una contramanifestació al mateix lloc. El grup de Los de Artós s’han desmarcat de la convocatòria i han citat els seus simpatitzants el diumenge 27 d’octubre abans de la gran manifestació constitucionalista al centre de Barcelona.

Notícies relacionades

Finalment, a partir de les sis de la tarda, s’han començat a concentrar joves del barri amb banderes espanyoles a la plaça. S’hi han afegit altres simpatitzants, però a poc a poc el to ha pujat quan s’hi han unit membres de la ultradreta amb crits feixistes, fet que ha provocat que algunes persones abandonessin la concentració.

Cap a les set de la tarda ha arribat des de la Via Augusta una manifestació antifeixista i els Mossos han actuat per separar-les. Quan els ultradretans han volgut superar la línia policial i han fet llançaments contra els grups opositors, els antiavalots dels Mossos han colpejat algunes persones amb les porres. Els antifeixistes han abandonat la concentració poc abans de les nou de la nit.