memòria històrica

El Govern central proposa a la família Franco traslladar les restes en helicòpter

EL PERIÓDICO ja va avançar que la Guàrdia Civil preferia aquest mitjà per evitar sabotatges

undefined50353927 madrid  11 10 2019 politica ultimos visitantes de la tumba d191011203200

undefined50353927 madrid 11 10 2019 politica ultimos visitantes de la tumba d191011203200 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern central ha comunicat a la família Franco la seva intenció de traslladar en helicòpter el fèretre amb les restes del dictador des del Valle de los Caídos fins al cementiri de Mingorrubio a El Pardo (Madrid). Tal com va informar EL PERIÓDICO, els experts de la Guàrdia Civil que participen en el dispositiu de seguretat per a l’exhumació i reinhumació del dictador ja van aconsellar a l’Executiu optar per aquest mitjà de transport.

Fonts de la família han confirmat a Efe que la proposta del Govern ha tingut lloc aquesta setmana en una reunió que han mantingut l’advocat de la família Franco, Luis Felipe Utrera Molina, amb representants de l’Executiu.

Els arguments de la Guàrdia Civil

Segons els especialistes de la Guàrdia Civil, el trasllat en aeronau és la «maniobra més segura» per esquivar possibles boicots plantejats per grups d’extrema dreta en cas que es faci servir la via terrestre: Una hora de camí amb cotxe quedaria, així, reduïda a menys de la meitat de temps en helicòpter, la qual cosa reduiria també considerablement els riscos per a la seguretat.

Els conats d’obstaculització quedarien, apunten els experts policials, «pràcticament neutralitzades». «Per dur a terme qualsevol sabotatge per aire fa falta una infraestructura amb què gairebé cap grup ultra compta, a més que les fatals conseqüències d’amenaçar el trànsit aeri no són equiparables a cap reivindicació que puguin dur a terme per terra. D’això en són conscients fins i tot els opositors més extremistes», assenyala un dels coneixedors de l’operatiu consultat per aquest diari.

Més recursos

El Govern va acordar l’11 d’octubre en Consell de Ministres que l’exhumació de Franco es produiria abans del 25 d’octubre i que comunicaria a la família la data exacta 48 hores abans per si desitgen acudir a l’acte.

Notícies relacionades

La Fundació Francisco Franco ha recorregut al Tribunal Suprem la suspensió de l’esmentat acord, al considerar que un govern en funcions no pot adoptar aquest tipus de decisions i que els tribunals de justícia s’hi han de pronunciar també, com van fer amb el decret d’exhumació. 

Paral·lelament, la Fundació ha presentat un altre escrit d’al·legacions davant del Govern en què reitera la petició de la família que l’exhumació de Franco es faci seguint les ordenances d’honors militars, que el fèretre sigui cobert amb la bandera nacional durant el trasllat i inhumació i transportat a coll pels seus familiars i pròxims.