Últims recursos

Portaran l'exhumació de Franco a la Junta Electoral per «electoralista»

L'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos demanarà retardar el trasllat de les restes pel seu impacte a la campanya del 10-N

Els familiars de republicans enterrats al Valle, contra la petició d'honors militars per a les restes: «És una provocació i una ocurrència»

cuenta-atrs-en-el-valle-de-los-caidos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Junta Electoral Central es convertirà en l’última instància davant la qual recórrer per a les associacions i particulars que s’oposen a la sortida de les restes de Franco del seu actual emplaçament, en un intent de retardar l’exhumació.

La base argumental del seu recurs serà l’impacte que té sobre una campanya electoral que consideren ja en marxa. L’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos –part de la xarxa d’oposició a l’exhumació que lidera la Fundació Francisco Franco– ultima un escrit que presentarà aquests dies davant de l’òrgan arbitral que vigila la puresa de la campanya

 La Junta Electoral ja es va pronunciar contra un recurs de Vox divendres passat amb una argumentació semblant, que demanava la suspensió de l’acord del Consell de Ministres, i la formació d’extrema dreta prepara un recurs contenciós-administratiu contra aquesta decisió

Pablo Linares, president de l’associació i netd’Antonio Clemente, republicà socialista que va treballar en la construcció del monument, explica: «Demanem que s’ajorni l’execució de l’exhumació fins que hi hagi un govern que no estigui en funcions, perquè molt ens temem que fer-ho amb la celeritat amb què ho està fent el Govern de Pedro Sánchez obeeix només a una qüestió purament electoralista».

Segons Linares, motiva la seva petició també l’impacte de la sentència del procés, «ja que el país no està aquests dies en les condicions d’estabilitat que es necessiten per executar aquesta altra sentència del Suprem, la de l’exhumació, que sembla feta a mida, ja que no s’han tingut en compte cap dels arguments que ha presentat la defensa».

Indignats

Aquesta iniciativa succeeix en el temps una altra posada en marxa per la família Franco i el seu advocat, Luis Felipe Utrera-Molina. Aquest dilluns van presentar davant de l’Executiu una petició perquè, quan siguin traslladades, es retin honors militars a les restes de Franco.

La iniciativa té unaresposta frontal dels familiars de republicans enterrats al Valle. La presidenta de l’associació que reuneix aquest col·lectiu, Silvia Navarro, denuncia que la sola formulació d’aquesta petició «fereix els qui descendim de persones que van ser enterrades allà sense cap possibilitat d’honor».

Per a Navarro la petició no té fonament, ja que obvia «l’origen, el que va portar Franco a la direcció de l’Estat, que no és més que un acte il·legítim, un cop militar».

Navarro és neboda neta de José Antonio Marco Viedma, segrestat i afusellat el 2 de setembre de 1936. Per a aquesta activista de la Memòria Històrica, l’intent de la família Franco d’aconseguir honors per al seu avi «és una provocació i una ocurrència més, una altra, que pretén retardar l’inevitable, recollit en una sentència del tribunal Suprem».

Queixa dels funcionaris

Mentrestant, el Valle de los Caídos continua tancat a les visites, tret de les de personal extern associat als treballs d’exhumació. Ahir van estar a la zona tècnics de Patrimoni Nacional, segons fonts de l’entitat, que no necessiten la seva qualificació, però no els treballadors habituals del complex, que estan «lliures de servei».

La branca del sindicat CSIF amb representació a Patrimoni Nacional va emetre aquest dilluns una nota interna en la qual es pregunta si el tancament del recinte ordenat pel Govern és un «tancament patronal».

Aquest dimarts, segons les previsions de dilluns en el col·lectiu de treballadors del Valle, els empleats públics han d’acudir-hi a fitxar. La nota de la CSIF protesta per què el Govern no va informar el Comitè d’Empresa divendres passat de la decisió «d’aquest tancament del centre de treball», cosa que causa «indefensió als empleats públics».

Segons el sindicat, «el dia 11 d’octubre aquest centre de treball va tancar les seves portes als visitants i turistes. No es va preavisar del tancament als establiments hotelers que són allà i es van causar greus perjudicis a l’hostaleria de San Lorenzo de El Escorial, on es van anul·lar reserves per aquesta raó».

El Comitè d’Empresa recorda en el seu comunicat que «en aquests moments el Valle de los Caídos, amb 32 treballadors laborals, és un dels centres de treball (de Patrimoni Nacional) que més recursos obté, per l’augment de visitants i la cada vegada menor aportació de l’Organisme per mantenir-lo i restaurar-lo».

Notícies relacionades

L’ordre governamental de tancament es manté al peu de la lletra. Diumenge els frares no van oficiar la seva missa diària a la basílica, amb guàrdies civils a les portes, però sí que han pogut fer-ho aquest dilluns al matí.

La missa es va oficiar a l’hora acostumada, però els guàrdies que vigilen el temple només van permetre l’accés dels frares, i van vetar l’accés als seglars.