al centre de Barcelona

El sobiranisme convoca una «gran manifestació» aquest divendres per tancar la seva vaga

L'Intersindical-CSC i l'IAC planegen convergir amb les Marxes per la Llibertat a Barcelona per a, entre d'altres, mostrar el seu rebuig de la sentència del procés

huelga-general-catalunya

huelga-general-catalunya

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El sindicalisme independentista del’Intersindical-CSC  i l’autodeterminista del’IAC  han cridat els treballadors catalans a afegir-se a la vaga general d’aquest divendres 18 d’octubre i a convergir amb les Marxes per la Llibertat en el que estimen culminar amb una gran manifestació pel centre de Barcelona. La marxa està convocada per a les cinc de la tarda i està previst que surti dels Jardinets de Gràcia per acabar al passeig de Gràcia amb Gran Via, abans de les fonts, tal com han explicat els organitzadors aquest dimarts en roda de premsa. Aquesta és la segona vaga general que convoca a Catalunya l’Intersindical-CSC aquest 2019, la primera va ser el passat 21 de febrer; coincidint amb l’inici del judici del procés. Aquesta coincideix amb la sentència. «La vaga és nostra, el context no», ha argumentat el secretari general de l’Intersindical-CSC, Carles Sastre.

Els independentistes de «l’Inter», amb força principalment al sector púbic, han aconseguit sumar en aquesta ocasió a les seves mobilitzacions l’IAC, central amb representació majoritària entre els treballadors de l’administració de la Generalitat i amb un pes molt elevat en l’Educació i la Sanitat Pública. És, en conseqüència, al sector públic on s’espera més seguiment de la vaga, com ja va passar en la mobilització del 21-F. La portaveu de l’IAC, Assumpta Barbens, ha explicat que certs sectors de la CGT els han traslladat que també se sumaran a les protestes, però que el sindicat com a tal va declinar posicionar-se. Les centrals amb representació majoritària, CCOO i UGT, no hi participaran tampoc.

Els dos sindicats han argumentat l’atur d’aquest 18 d’octubre sota reivindicacions estrictament laborals, amb l’ombra de la denúncia de Foment del Treball sobre la vaga del 3 d’octubre del 2017 (postreferèndum de l’1-O) encara present i pendent de la decisió del Suprem. En aquesta ocasió la patronal de la gran empresa catalana també ha denunciat que veu motius polítics en la convocatòria, però no ha arribat a presentar denúncia. Les reivindicacions sindicals són la derogació de les últimes reformes laborals del PSOE i el PP, la creació d’un salari mínim interprofessional per a Catalunya de 1.200 euros i la reforma de les pensions per vincular-les per llei a l’IPC, entre d’altres.

Notícies relacionades

Unes reivindicacions que «l’Inter» i l’IAC li fan a un Govern en funcions i sense capacitat de donar resposta immediata a aquestes qüestions. «Busquem obrir el debat», ha justificat Sastre, apel·lant a una repercussió electoral de cara al cicle que s’obrirà passat el 10-N. «Estudiarem si li donem continuïtat amb més mobilitzacions», ha declarat la portaveu de l’IAC, Assumpta Barbens.   

Aquest dimarts està prevista una reunió entre les patronals Foment del Treball, Pimec, els sindicats convocants i el Departament de Treball per fixar els serveis mínims, que sortiran, publicats oficialment entre dimecres i dijous.