sentència de l'1-O

Sánchez crida a obrir una «nova etapa» després de la sentència i descarta l'indult

sanchez-castro

sanchez-castro / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez vol que la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés serveixi per obrir una »nova etapa». La resolució dels magistrats, que no aprecien rebel·lió i opten per condemnar per sedició els principals dirigents independentistes, ha de suposar un punt d’inflexió a ulls del president del Govern. Un nou marc en el qual la Generalitat deixi de banda definitivament la ruptura dels principis constitucionals i assumeixi el «naufragi del seu projecte». Si l’independentisme es dirigeix per aquest camí, trobarà el Govern «disposat a contribuir al diàleg». I si no ho fa, l’Executiu central, que es mantindrà «atent», pensa «garantir el respecte a la legalitat», aplicant si es dona el casel 155 i la llei de seguretat nacional, instruments que Sánchez ha evitat citar aquest dilluns. En tot cas, ha subratllat el president, el Govern aposta pel«compliment íntegre» de la sentència, descartant així els possibles indults i també l’amnistia que demanen JxCat i ERC.

«El Govern sempre contribuirà al retrobament de la societat catalana. Catalunya ha de dialogar amb Catalunya. El seu problema no és d’independència, sinó de convivència. La Generalitat i el Parlament han d’assumir la responsabilitat de representar tots els catalans. Si així ho fan, trobaran el Govern disposat a contribuir al diàleg», ha assenyalat Sánchez a la Moncloa, durant una declaració en la qual no ha admès preguntes. «A partir d’avui, si deixem de banda els extremismes, podem començar una etapa nova, amb un retorn a la concòrdia», ha subratllat.

Però el president ha donat per fet que venen moments difícils a curt termini, amb mobilitzacions socials i retòriques enceses que l’Executiu, a les portes de les generals del 10 de novembre, espera que no condueixin a la violència. «Aquests dies assistirem a les raneres d’una etapa superada», ha anticipat el líder del PSOE, que ha defensat una «nova etapa» en què «el mètode serà sempre el diàleg» i «la regla, la Constitució espanyola».

El líder socialista s’ha aturat en les bondats de la Carta Magna, sota l’ordenament de la qual, ha dit, «ningú és jutjat per les seves idees o per defensar un projecte polític». També ha aplaudit els magistrats del Suprem, que han dirigit un procés amb «transparència i plenes garanties», per la qual cosa ara només es pot «acatar» la resolució, garantint-ne el «compliment íntegre». Perquè el que s’ha jutjat, ha explicat Sánchez, és la vulneració delsprincipis constitucionals d’«igualtat, diversitat territorial i inviolabilitat de la integritat territorial» per part dels dirigents independentistes, que «van fracturar la convivència», van atropellar l’Estatut, van trencar unilateralment la llei i «van atacar els drets i llibertats del conjunt de catalans i espanyols».  

En castellà i anglès  

Sánchez ha fet servir primer el castellà i després l’anglès. El Govern està preocupat per com serà interpretada aquesta sentència a l’estranger, i fonts de la Moncloa assenyalen que una dels errors de Mariano Rajoy com a president en tot aquest conflicte va ser infravalorar l’impacte internacional del procés. A primera hora del matí, de fet, l’Executiu distribuïa un vídeoen què la vicepresidenta, Carmen Calvo, i vuit ministres enaltien en diversos idiomes la democràcia espanyola.

I aquesta tarda, amb l’objecte de la unitat que reclama a la resta de partits, Sánchez trucarà a Pablo Casado, Albert Rivera i Pablo Iglesias. «No volem que els líders polítics se situïn darrere del Govern, sinó davant del Govern, com vam fer nosaltres després de l’1-O», expliquen els col·laboradors del president en funcions.

L’escenari electoral

Fa uns dies, un veterà dirigent del PSOE analitzava la situació preelectoral, a menys d’un mes de les generals del 10 de novembre, les quartes en quatre anys. El socialista s’aturava en la necessitat de mobilitzar el seu electorat, que encara, explicava, no s’havia despertat del tot. En la importància d’explicar bé els motius de la repetició dels comicis. En l’aposta de Sánchez per acudir de nou a les urnes, molt arriscada segons el seu parer. I en com estaven els adversaris d’un PSOE de moment estancat en l’entorn dels seus 123 diputats actuals. «Però tot això –va dir–, canviarà dilluns, quan es conegui la sentència».

Des que es va conèixer que el Suprem no apreciaria rebel·lió, optant per les penes més lleus de la sedició, una sensació d’alleujament va recórrer l’entorn de Sánchez. El novembre passat, poc després d’arribar els socialistes al poder, l’Advocacia de l’Estat, que representa i depèn del Govern, va presentar el seu escrit d’acusacions. Fins aleshores, havia defensat l’existència de rebel·lió, però en l’últim moment va acusar per sedició. L’aposta va ser discutida, i entre altres coses va provocar la sortida de l’advocat de l’Estat que havia dirigit aquesta iniciativa (Edmundo Bal, ara diputat de Cs), però ara s’ha vist ratificada pels magistrats.

Notícies relacionades

L’Executiu interpreta que la seva estratègia s’ha vist ratificada per la resolució, i ara creu que el missatge de «llei i diàleg» que enarbora serà el que s’acabi imposant en la ciutadania, en especial si no hi ha greus incidents als carrers catalans o per part de la Generalitat i els partits independentistes. A les portes de les generals, els socialistes anticipen que Sánchez, que en els últims temps ha endurit el seu discurs,posant sobre la taula la possibilitat d’aplicar el 155 de la Constitució i la llei de seguretat nacional, serà vist a les urnes com l’«únic que pot arreglar aquest problema».

[Directe: últimes notícies i totes les reaccions a la sentència del judici del procés].