Podem reforça el seu programa per encarar la recessió econòmica

Els d'Iglesias presenten les mateixes mesures que per al 28-A tret d'algunes novetats

Endureixen les propostes contra les cases d'apostes i contra les portes giratòries

undefined50380892 iglesias191013184938

undefined50380892 iglesias191013184938 / Paco Campos

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Podem portarà pràcticament el mateix programa electoral que va presentar per a les eleccions del 28-A28-A, fa més de cinc mesos. L’explicació: «Les raons continuen intactes». Així defensen a la formació morada que, tret d’alguna novetat, les seves mesures siguin les mateixa. No ha canviat res des d’abril per fer grans reformes en el que proposen. Els de Pablo Iglesias només han introduït un conjunt de mesures per, segons diuen, poder encarar millor la recessió econòmica de la que adverteixen els experts. 

«Si ve una nova crisi i Unides Podem està en el Govern, no es retallaran drets per baix, sinó privilegis per dalt», afirmen al document programàtic que han presentat aquest diumenge a Madrid. Podem intenta així situar l’eix de campanya en l’economia per poder explotar la por que diuen que té la CEOE i els interessos econòmics al fet que ells governin. En aquest sentit, basen el seu discurs sobre la idea de «retallar els privilegis fiscals de la banca, de les grans corporacions i de les grans fortunes, alhora que es redueix la pressió impositiva sobre treballadors, autònoms pimes» en el cas que arribi una situació econòmica d’inestabilitat. 

Entre les noves propostes que han presentat destaca la prohibició que les empreses del’Ibex 35 i que cotitzen a la borsa paguin als autònoms i les pimes a més de 30 dies. Segons expliquen, aquestes companyies «cobren immediatament» però paguen a 90 dies: «Es financen gràcies a uns treballadors als quals traslladen tots els riscos». A més, per donar exemple, plantegen que l’administració faci el mateix. També pretenen imposar un impost a les grans empreses si contaminen per fomentar la transició ecològica. 

Reforç de mesures

Aquestes mesures se sumen a les que ja van redactar el mes d’abril, entre les quals destacaven la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 1200 euros al final de la legislatura, la reducció de la jornada laboral a 34 hores setmanals (set de dilluns a dijous i sis els divendres) o la derogació de la reforma laboral del 2010 i del 2012. 

Notícies relacionades

A més, els d’Iglesias han donat a conèixer la reestructuració d’algunes messures per intentar pal·liar certe realitats que considera greus. Volen prohibir les portes giratòries per impedir que algú que hagi exercit un càrrec de poder pugui formar part de manera directa o indirecta d’una empresa que cotitzi a la borsa o que facturi més de 50 milions d’euros a l’any. 

D’altra banda, sobre la proliferació de cases d’apostes, els podemistes pretenen impulsar una bateria de mesures –que no puguin obrir abans de les 22:00 hores, que no es puguin publicitar, que no puguin instal·lar-se a prop d’escoles...– que en el termini de dos anys comporti la clausura del 90% d’aquests locals