Errejón avança la part 'verda' del seu programa per diferenciar-se de Podem

Més País proposa reduir la setmana laboral a quatre dies i rebaixar l'edat per votar als 16 anys

Entre les mesures que avancen no s'esmenten Catalunya, les pensions ni el preu dels lloguers

errejon-roca-2

errejon-roca-2 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Íñigo Errejón mira de deixar enrere la seva època morada i distanciar-se del que va ser el seu partit: Podem. L’estratègia del polític madrileny és apostar per un «acord verd per a Espanya» com a programa electoral centrat entorn de la transició ecològica. Més País sembla disposat a ocupar un nou espai en l’espectre polític, el de l’ecologisme. Fent bandera del ‘Green New Deal’, Errejón ha explicat quin serà «el cor» de les seves propostes per al 10-N, entre les quals no han destacat les mesures socials.

«La millor possibilitat de reconstruir un país arrasat per la crisi és aprofitar el repte del canvi climàtic per emprendre una transició ecològica amb justícia social», ha sentenciat el candidat de Més País a la fundació Diario Madrid, el mateix lloc onPablo Iglesias va explicar el seu programa fa uns mesos. Pujat a la tarima, Errejón ha defensat una bateria de mesures, totes entrellaçades a l’eix «verd» –color del seu partit i símbol de la seva aliança amb Equo–.

«Si la transició ecològica és una urgència, no hi pot haver res més important que construir un Govern que es posi a treballar de seguida», ha assegurat el líder madrileny abans de subratllar que les «raons més urgents» d’Espanya perquè es formi un Executiu són «el clima, les generacions que han de venir i la justícia social»

L’aposta d’Errejón ha sigut situar el ‘verd’ com a columna vertebral del seu projecte. Així, a Més País apel·len a la creació d’una vicepresidència de Transició Ecològica i a una nova llei orgànica de transició ecològica que englobi totes les actuacions i normatives. A més, pretenen integrar a l’article 1 de la Constitució «la sostenibilitat dels processos ecològics essencials» com un dels valors superiors de l’Estat

Quant a l’administració pública, Errejón pretén liderar l’esmentada transició donant exemples pràctics. D’aquesta manera, volen que el 100% de l’energia que consumen edificis públics sigui renovable, que s’impulsi la instal·lació de sistemes d’autoconsum fotovoltaic i que s’introdueixi el criteri de «sostenibilitat» a l’hora d’adjudicar un contracte públic. 

A més, destaca la proposta de Més País de limitar els vols interpeninsulars en favor del tren: «Hem de fer del tren l’element vertebrador del transport al nostre país». En aquest sentit, aposten per limitar «els vols peninsulars per als quals existeix una alternativa competitiva amb tren». 

Apartar el PIB

El candidat de Més País defensa desterrar el Producte Interior Brut (PIB) com una manera de quantificar la riquesa nacional i de marcar metes col·lectives. «El seu caràcter distorsionador ha quedat en evidència en una situació de crisi climàtica radicalment nova, que el PIB ni sap mesurar ni ajuda a combatre», expliquen en el programa. La seva solució és crear una Comissió Parlamentària per «introduir un índex de benestar que constituirà el nou concepte guia en l’elaboració dels PGE i en els objectius de les diverses polítiques públiques espanyoles». 

Quant al mercat laboral, plantegen la reducció de la setmana laboral a quatre dies entre el 2025 i el 2030, la qual cosa suposaria reduir a 32 les hores laborables a la setmana. A més, mitjançant diverses mesures que detallen en el programa, pretenen generar en la dècada del 2020 al 2030 entre 500.000 o 600.000 llocs de treball nets anuals

Grans absències

No obstant, les més de 80 pàgines de programa electoral que han avançat la formació i que, en paraules d’Errejón, suposen el «cor» de la seva proposta, han deixat aparcades les mesures socials. De moment, i fins que no facin públiques totes les mesures, el full de ruta de Més País no esmenta assumptes com ara la pujada dels preus del lloguer, la sanitat, les pensions, la reforma laboral, la llei mordassa, els salaris ni la corrupció.

Notícies relacionades

Així mateix, el conflicte català tampoc té cabuda en aquest avenç programàtic de Més País. A escassos dies que la sentència del procés irrompi en campanya electoral, no fan cap referència a la situació a Catalunya, seguint amb la seva estratègia de posar-se de perfil davant d’aquest assumpte.

Similituds morades

Algunes de les mesures presentades resulten molt similars a les que va incloure Unides Podem en el seu programa electoral de les eleccions passades. D’aquesta manera, coincideixen a demanar la modificació de la LOREG perquè es redueixi l’edat per votar als 16 anys. També comparteixen la idea de rebaixar la jornada laboral a 32 hores setmanals –dues menys de les que va proposar Iglesias– i repartir-les en quatre dies feiners.