eleccions generals

Iglesias: El PP, el PSOE i Cs preparen un acord després del 10-N

El líder d'Unides Podem visita Múrcia després de la dimissió del seu portaveu parlamentari, Urralburu

zentauroepp49176817 pablo iglesias190722202428

zentauroepp49176817 pablo iglesias190722202428 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Pablo Iglesias, líder d’Unides Podem, afirma que el PSOE, el PP i Ciutadans preparen un «acord per governar junts» després de les generals del 10 de novembre i tenir el partit morat «ben lluny quan arribi la crisi».

«Allò del bloqueig és mentida, el que hi ha hagut és pressió perquè no governem», ha subratllat en un acte amb col·lectius socials celebrat a l’auditori Víctor Villegas de Múrcia, en el qual ha assegurat que aquesta campanya electoral tractarà «de qui s’atreveix a fer el que s’ha de fer quan arriba una recessió».

Iglesias, que no visitava la Regió de Múrcia des de la campanya per a les generals de desembre del 2015, quan va aconseguir els seus millors resultats amb un 15% dels vots, ha estat acompanyat per uns 500 simpatitzants, molts d’ells dempeus, que han mantingut un ambient festiu i reivindicatiu, amb constants aplaudiments i crits de «sí que es pot».

Valle de los Caídos

La seva visita es produeix tot just 15 dies després que el que fos secretari general del partit a la comunitat autònoma i el seu portaveu parlamentari, Óscar Urralburu, decidís abandonar la formació per afegir-se al projecte d’Íñigo Errejón, Més País, partit que no ha anomenat durant tota la seva intervenció, tot i que sí que ha remarcat que «l’únic vot que pot impedir que el PSOE se’n vagi amb la dreta és el vot a Unides Podem».

Per això, ha demanat als seus simpatitzants que donin una lliçó a les urnes a «els poders econòmics i els seus sicaris» per dir-los que «la democràcia la imposarà la gent votant» i que en un govern no tenen per què ser-hi sempre els mateixos, sinó que hi pot haver també gent decent.

Després de felicitar els moviments veïnals de la ciutat per haver aconseguit el soterrament de les vies del tren, s’ha referit a l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos i ha exigit al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, que no presenti aquest fet com un assoliment en clau electoral, perquè, sent una «bona notícia», no és més que una «llevíssima reparació» a la memòria del país.

Salari mínim 

No obstant, s’ha mostrat molt crític i ha exigit el dret a la tutela judicial efectiva per a les famílies de les víctimes del franquisme que tenen encara els seus morts en fosses comunes, perquè tinguin un tracte igual al de les víctimes del terrorisme. Com ja va fer a la campanya per a les generals del mes d’abril, ha apel·lat a complir la Constitució i ha considerat que l’article «més patriòtic» no és el 155, sinó el 128, que indica que «tota la riquesa del país estarà subordinada a l’interès general».

No obstant, ha criticat, no hi ha actualment una fiscalitat progressiva per al repartiment d’aquesta riquesa, i per això ha exigit una reforma fiscal i demanar als bancs que tornin els diners del rescat, perquè a les famílies els bancs no els han perdonat «ni un euro dels seus deutes».

Notícies relacionades

Ha apostat també per apujar el salari mínim fins als 1.200 euros així com regular l’accés al mercat de la vivenda i els preus del lloguer, i ha remarcat que va rebutjar un Ministeri de Vivenda per al seu partit perquè no tindria competències ni per a aquesta regulació ni per acabar amb els desnonaments.

En el míting han participat també el diputat nacional per Múrcia del partit, Javier Sánchez Serna, que dirigeix la gestora que s’ha fet càrrec del partit a la Regió després de la dimissió d’Urralburu i que encapçalarà de nou la llista al Congrés de la formació morada a la comunitat autònoma.