ABANDONAMENT

La cúpula de Podem a Múrcia abandona Iglesias i se'n va amb Errejón

El secretari general i la número dos renuncien al seu escó per anar al 10-N amb Més País

Rodríguez rebutja que volgués «competir electoralment» amb Unides Podem

errejon

errejon / JAVIER SORIANO (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La tornada d’Íñigo Errejón a la política estatal s’està convertint en un Vistalegre III. Tot i que el candidat de Més País es presenti per una nova formació, el cert és que continua buscant el recolzament dels que van ser els seus companys a Podem. I els primers a fer un pas al davant han sigut els dirigents morats a Múrcia. El secretari general de Podem a la regió, Óscar Urralburu, i la número dos de la formació, María Giménez Casalduero, anunciaran aquest divendres que abandonen el seu càrrec en el partit de Pablo Iglesias i que renunciaran al seu escó per integrar-se a Més País amb Íñigo Errejón.

D’aquesta manera, els dos únics diputats en l’Assemblea regional de Múrcia deixaran els seus escons per presentar-se a les eleccions generals del pròxim 10-N en les llistes de Més País. El gest podia resultar previsible, ja que Urralburu va estar del costat errejonista a Vistalegre II, quan Iglesias i Errejón es van disputar el lideratge de Podem, una batalla que la va guanyar l’actual secretari general del partit. 

«Podem s’ha convertit en una centrifugadora de caps. Ha expulsat la major part de la intel·ligència del partit», ha sentenciat Urralburu a RNE. A més, el ja exmembre de Podem ha assegurat que el projecte morat «ha anat empetitint-se, no només electoralment, sinó també quant a la pluralitat de les veus que té l’organització». En aquest sentit, ha remarcat que no tenia «espai real, ni orgànic, ni polític» a Podem per actuar. 

 

A Més País han rebut la candidatura per Múrcia amb els braços oberts. «Gràcies a Óscar Urralburu, i a tot el seu equip, perquè demostren, una vegada més, que el compromís i la coherència estan per ells molt per sobre de qualsevol interès particular».

Al contrari a Podem Múrcia, que ja ha recompost els seus equips de cara als comicis «perquè ni un sol dia es pari la campanya que ha de revalidar l’escó que representa els votants d’Unides Podem Regió de Múrcia al Congrés dels Diputats». Així ho han anunciat a través d’un comunicat en què asseguren que seran els murcians els que valoraran la decisió d’Urralburu de canviar de partit una setmana abans que comenci la precampanya electoral: «La gent serà la que traurà les seves pròpies conclusions sobre una decisió que s’ha pres per interessos personals».

Aliances en procés

Madrid, País Valencià i Regió de Múrcia. Errejón ja té candidatura a cinc províncies. No obstant, segons un preacord firmat entre Més País i Equo, el polític madrileny té al cap presentar-se en aquelles circumscripcions ones reparteixin set o més escons. A la resta de territoris, va assegurar, demanarà el vot per al bloc progressista.

No obstant, el candidat de Més País té encara molts acords per tancar i només té temps fins dilluns a les 14.00 hores, quan acaba el termini per presentar aliances. Així, haurà de treballar tot el cap de setmana per trobar socis en alguns llocs que semblen imprescindibles per al seu projecte, com Catalunya. «Barcelona és una circumscripció proporcional i, a més, estic convençut que hiobtindríem uns magnífics resultats. Però no hi ha una decisió presa. Estem discutint sobre això, com sobre la resta de les circumscripcions», va apuntar Errejón en una entrevista a ‘Eldiario.es’.  

La líder d’En Comú Podem, confluència de Podem al Parlament,Jéssica Albiach, ha assegurat que «no tindria sentit» que Més País es presenti al 10-N per les demarcacions catalanes, on ja hi ha un «espai de referència de l’esquerra verda», que són els comuns. «Si Catalunya li agafa molt lluny, és normal que no s’hi presenti», ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

Rodríguez, lleial a Podem

Notícies relacionades

Qui s’ha mantingut lleial a Iglesias ha sigut Teresa Rodríguez. La líder d’Endavant Andalusia, la coalició de Podem i IU al sud d’Espanya, ha assegurat que la seva intenció de tenir més autonomia dins d’Unides Podem no ha suposat mai un intent de «competir electoralment» amb els morats. 

No obstant, ha insistit en la seva oferta d’acollir a Endavant Andalusia totes les forces a l’esquerra del PSOE: Així, ha demanat a Iglesias, Errejón i al coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, anar a Andalusia sota la mateixa papereta: «Estem apel·lant a la possibilitat i necessitat d’utilitzar aquest esperit d’Endavant per crear una única llista a Andalusia de totes les forces polítiques que han tingut relació amb Podem, amb Esquerra Unida o amb forces andalusistes, amb la intenció que no es perdi cap vot en aquesta comunitat».