13 jul 2020

Anar al contingut

ENQUESTA DEL GOVERN

El 50,3% dels catalans creuen que la situació política empitjorarà, segons el CEO

Tots els líders parlamentaris suspenen i el 57,5% pensa que ningú va guanyar el debat de política general

Europa Press

El 50,3% dels catalans creuen que la situació política empitjorarà, segons el CEO

Quique Garcia

El 50,3% dels catalans creuen que la situació política empitjorarà a Catalunyasegons reflecteix una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat feta pública aquest dijous.

A la pregunta de si creuen que després del debat de política general celebrat el 25 i 26 de setembre al Parlament la situació política millorarà, seguirà igual o empitjorarà: el 50,3% creu que empitjorarà; el 39,9%, que continuarà igual; el 7,2%, que millorarà; el 2,2% no ho sap, i el 0,3% no contesta.

L’enquesta està centrada en el debat de política general, es va elaborar entre el 26 de setembre i l’1 d’octubre a partir de les respostes de 800 d’enquestats, i té un marge d’error de 3,46.

No hi va haver clar guanyador 

Al ser preguntats sobre qui consideren que va guanyar el debat, la majoria dels enquestats responen que no el va guanyar ningú, mentre que el 15,7% no ho sap. Pel 57,5% no hi va haver guanyador

La següent resposta amb més percentatge és que el va guanyar el president de la Generalitat, Quim Torra, amb un 11,3%, seguit del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb un 3,1%; el president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, amb un 1,9%, i el diputat de la CUP Carles Riera amb un 1,6%.

Un 1,3% creu que va guanyar la presidenta dels comuns a la Cambra, Jéssica Albiach, i un 0,3%, el president del PP català, Alejandro Fernández, el mateix percentatge que obtenen la líder de Cs, Lorena Roldán, i el president de JxCat, Albert Batet, mentre que l’1,3% no contesta.

Sabrià i Riera, els més ben valorats

A la pregunta sobre quina valoració entre el 0 i el 10 els donen a les intervencions dels líders parlamentaris, tots suspenen, però els més ben valorats són Sabrià i Riera, tots dos amb un 4,61.

Batet és tercera amb un 4,56, seguida de Torra amb un 4,33, Iceta amb un 4,18, Albiach amb un 4,13, Fernández amb un 2,45 i l’última és Roldán amb un 1,72.

L’expulsió de Carrizosa

Una de les imatges més destacades del debat va ser la bronca que hi va haver al final del ple entre els diputats de Cs i els independentistes per l’empresonament de set membres dels CDR, i que va acabar amb l’expulsió del president del partit taronja al Parlament, Carlos Carrizosa.

Així, a la pregunta sobre què va predominar en el debat, el 91,5% contesta que van ser «les crítiques, retrets i acusacions d’uns contra altres», mentre que un 4,1% diu que van ser «les propostes per solucionar els problemes del país», el 2,5% no ho sap i l’1,9% no contesta.

Torra i Roldán

En preguntes específiques sobre la participació de Torra i Roldán, com a cap de l’oposició, destaca que el 46,5% dels enquestats qualifica les intervencions de Torra com a «serioses» i un 41,2% com a «responsables», mentre que en el cas de Roldán reben un 14,5% i un 13,2% respectivament.

Així mateix, el 28% veu «realistes» les intervencions de Torra i un 13,8% les de Roldán, i la majoria qualifica de «superficials» (71,4%) i «demagògiques» (75,2%) les paraules de la líder del partit taronja, una qualificació que en el cas del president obtenen el 53,1% i el 52,8% respectivament.