El Suprem rebutja deixar en suspens la sentència de l'1-O

L'alt tribunal rebutja la petició de Junqueras per esperar que la justícia europea es pronunciï sobre la seva immunitat

zentauroepp48602886 pla mitj   extret de senyal institucional  del l der d erc  190612170125

zentauroepp48602886 pla mitj extret de senyal institucional del l der d erc 190612170125 / Senyal Tribunal Suprem

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Quan totes les mirades se centren en el Tribunal Suprem per determinar quan es coneixerà la sentència més transcendental de la democràcia, l’alt tribunal ha mogut fitxa, però per rebutjar la petició del president d’ERC, Oriol Junqueras, de deixar-la en suspens, mentre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no resolgui la qüestió prejudicial plantejada pel mateix alt tribunal espanyol relativa a l’abast de la immunitat que li correspondria com a eurodiputat.

El tribunal que va jutjar els 12 líders independentistes argumenta en una interlocutòria que, com ja va assenyalar l’1 de juliol, la qüestió prejudicial cursada a Europa es limita a la resolució del recurs de súplica que l’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, va presentar contra la denegació del permís extraordinari de sortida de presó que havia sol·licitat amb l’objectiu de prestar jurament o promesa d’acatament a la Constitució espanyola i així adquirir la condició d’eurodiputat electe en les eleccions del 26 de maig.

Notícies relacionades

Els magistrats expliquen que «la qüestió prejudicial s’ha suscitat a la peça de situació de privació de llibertat i la resolució a adoptar, amb l’auxili de la justícia europea», afecta a peça de situació personal, «sense condicionar el contingut del pronunciament que doni resposta a la pretensió acusatòria formulada».

El TJUE ha fixat per dilluns, dia 14, la data en què celebrarà la vista per estudiar la demanda presentada per Junqueras en relació amb el moment en què adquireix la immunitat un eurodiputat. Fonts jurídiques situen la decisió setmanes més tard, ja que aleshores Junqueras ja coneixerà la pena que, com tot sembla indicar, li ha sigut imposada per l’alt tribunal. En el cas que la justícia europea li donés la raó, la condemna previsiblement quedarà en suspens fins a la tramitació del corresponent suplicatori al Parlament europeu.