OPERACIÓ JUDES

La Guàrdia Civil va intervenir als CDR detinguts una vintena de manuals per fabricar explosius

Hi figuren instruccions per fabricar Goma 2, un potent explosiu habitual en accions terroristes

undefined50068975 graf9272  madrid  26 09 2019   el autob s de la guardia civi190926202346

undefined50068975 graf9272 madrid 26 09 2019 el autob s de la guardia civi190926202346 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Guàrdia Civil va intervenir una vintena de manuals per a la fabricació d’explosius als nou membres de l’autoanomenat Equip de Resposta Tècnica (ERT)Equip de Resposta TècnicadelsComitès de Defensa de la República (CDR) detinguts dilluns passat a l’anomenada ‘operació Judes’, segons informen fonts de la investigació.

Els manuals es relacionen amb un dels set detinguts que han sigut enviats a presó provisional pel jutge de l’Audiència NacionalManuel García Castellón, a qui els investigadors situen en el ‘nucli dur’ d’aquesta organització, que presumptament persegueix la proclamació de la república catalana fins i tot per la via violetna.

Goma 2

D’acord amb les mateixes fonts, entre aquests manuals es troben instruccions per fabricar Goma 2, un potent explosiu habitual en accions terroristes.

Així mateix, els agents van intervenir una arma detonadora, que no produeix foc real, entre el nombrós material trobat en la desena d’entrades i registres que es van efectuar en diferents punts de la província de Barcelona, segons aquestes fonts.

Se sumen els dos elements a un inventari que inclou termita, entre altres substàncies compatibles amb la fabricació d’explosius, i abundant documentació i material informàtic que està sent clonat per a la seva anàlisi a l’Audiència Nacional, segons fonts jurídiques.

Precisament, aquesta documentació conté anotacions relatives a infraestructures crítiques i edificis públics, i també hi figura informació relativa a la caserna de la Guàrdia Civil a Canovellas (Barcelona).

Les diligències es van iniciar fa 15 mesos a instàncies dels serveis d’Informació de la Guàrdia Civil al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional.

Escoltes

En aquest temps s’han practicat escoltes, entre altres actuacions, que han portat els investigadors a emmarcar els detinguts en els ERT, una facció dels CDR que, segons el jutge, compta amb una «estructura jerarquitzada que pretenia instaurar la república catalana per qualsevol via, inclosa la violenta».

L’instructor, en línia amb el criteri de la Fiscalia de l’Audiència Nacional, els imputa delictes de terrorisme, conspiració per provocar estralls i fabricació i tinença d’explosius.

Si bé la primera fase de l’operació va acabar amb la detenció de nou persones, hi ha més línies d’investigació obertes en relació amb els ERT i de l’anàlisi de la documentació confiscada podrien derivar-se noves detencions, d’acord amb les fonts consultades.

De moment, dos dels nou detinguts van quedar en llibertat amb mesures cautelars i hauran de passar davant el jutge en qualitat d’investigats. La resta ja es troben a la presó de Soto del Real, a Madrid, a la qual van ser traslladats aquest dijous des de l’Audiència Nacional.

Notícies relacionades

D’aquestes set persones, cinc porten la mateixa estratègia de defensa, coordinada per l’equip de lletrats d’Alerta Solidària, i van optar per respondre exclusivament als seus advocats per defensar que són persones «normals i corrents» que no tenen cap relació amb activitats d’índole terrorista.

Dues, en canvi, van optar per declarar tant davant la Guàrdia Civil com davant el jutge i tenen advocats d’ofici.