OPERACIÓ JUDES

Dos dels CDR detinguts reconeixen la compra i manipulació de substàncies explosives

Els arrestats reconeixen la compra de substàncies per preparar sabotatges

Confessen que el seu objectiu era «fer soroll» de cara al segon aniversari de l'1-O

zentauroepp50017528 senyuera190923153135

zentauroepp50017528 senyuera190923153135

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Almenys dos dels set membres delsComitès de Defensa de la República (CDR) detinguts des de dilluns, acusats de presumptes delictes de rebel·lióterrorisme i tinença d’explosius, van reconèixer aquest dimecres davant la Guàrdia Civil que van manipular aquest material. Els arrestats, que han demanat advocat d’ofici, van admetre que van fer proves per a la fabricació d’artefactes explosius a fi de dur a terme sabotatges. [Segueix les últimes notícies dels CDR detinguts en directe.]

Els dos detinguts van confessar la seva participació en l’adquisició de diverses substàncies per elaborar mescles amb les quals fabricar explosius, segons va avançar la Cadena Ser, després que els agents de la Guàrdia Civil els mostressin vídeos i documents gràfics en els quals apareixen alguns dels arrestats fent proves amb les substàncies en una pedrera.

Els dos activistes independentistes acusats de terrorisme que van confessar s’encarregaven, precisament, de la fabricació i combinació d’aquestes substàncies, segons van informar fonts pròximes a la investigació. L’autodenominat Equip de Resposta Tàctica (ERT) que la Guàrdia Civil va desarticular dilluns tenia les tasques repartides, segons les mateixes fonts, en l’adquisició de substàncies, el seu «cuinat» i futura col·locació. 

La Guàrdia Civil ha vist confirmades les seves sospites del repartiment de funcions després de les diferents declaracions dels set detinguts que seguien ahir a la nit a les instal·lacions de l’institut armat a Madrid, a l’espera de passar a declarar davant el jutge Manuel García Castellón.

Renúncia a les coartades

Les mateixes fonts confirmen que, arran de la confessió, altres membres del grup d’activistes dels CDR radicalitzats comencen a renunciar «com un castell de cartes» a la fermesa en la negativa a declarar que esgrimien, ja que la declaració dels altres dos afecta les seves coartades. No és el cas d’un dels encarregats de la «cuina» d’explosius, que es va saber gravat des dels primers moments de l’arrest, abans de sortir de Barcelona. Cap dels arrestats ha volgut fins ara assumir davant la Guàrdia Civil el lideratge del grup.

Els dos membres dels CDR que van confessar haver manipulat explosius van declarar que havien adquirit «el compromís» de cometre alguna acció per «fer soroll» de cara al segon aniversari del referèndum unilateral de l’1-O.

En l’operació policial van ser arrestats nou activistes, si bé el mateix dilluns dos van quedar en llibertat amb l’obligació de comparèixer davant l’Audiència Nacional  quan se’ls citi, i se’ls va mantenir l’acusació de terrorisme.

Citació davant del jutge

Notícies relacionades

El jutge García Castellón interrogarà aquest dijous al matí a partir de les vuit els set arrestats que han continuat a les dependències de la Guàrdia Civil.

L’operació és fruit d’una investigació de més d’un any durant el qual s’han practicat nombroses intervencions telefòniques. Dilluns es va posar en marxa davant la «certesa» que es perpretarien accions terroristes entre l’1 d’octubre i la difusió de la sentència del procés.