vol buidar-lo abans

Dinamitar el Valle de los Caídos: el senador Mulet torna a la càrrega amb la idea

zentauroepp44738066 valle de los caidos190302122340

zentauroepp44738066 valle de los caidos190302122340 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha tornat a plantejar la possibilitat que es dinamiti i destrueixi el Valle de los Caídos una vegada que hagi sigut buidat de totes les restes enterrades allà i després del primer pas que pot suposar l’exhumació del dictador Francisco Franco. Mulet ha reprès aquest dijous la proposta que va presentar al Senat l’any passat en forma d’esmenes a una proposta de reforma de la Llei de Memòria Històrica que promovia el PSOE. Després de la sentència del Tribunal Suprem a favor de la decisió del Govern de traslladar les restes de Franco, el senador demana de nou que s’estudiï la destrucció del conjunt.

Segons el seu parer, la solució «més digna» per a aquest lloc és exhumar totes les restes i demolir-lo, perquè si no continuarà sent «lloc de peregrinació dels colpistes» i perquè necessita una inversió anual de l’Estat per a la seva conservació quan no té al seu judici valor arquitectònic. Segons ha explicat el portaveu, el manteniment costa cada any 1,8 milions d’euros sense actuacions extraordinàries: més d’1 milions en despeses corrents i la resta, en transferències i inversions, segons les dades del 2016 recollides per Mulet.

«Trofeus de guerra»

«La gent va ser enterrada en males condicions sense el consentiment familiar, com trofeus de guerra del seu botxí. L’estat de conservació dels cossos i del conjunt és insostenible, per això s’ha de buidar de cossos el Valle de los Caídos, entregar-los als familiars o donar-los digna sepultura, i valorar si val la pena dinamitar-lo», ha dit el senador aquest dijous.

Notícies relacionades

Ha reclamat també que al costat de l’exhumació de Franco es dugui a terme també la de Miguel Primo de Rivera, enterrat al costat d’ell en un lloc principal de la basílica, i que les restes del dictador no siguin traslladades a un altre lloc propietat de l’Estat com seria la cripta del cementiri de Mingorrubio. «O sigui que, al final, un colpista criminal continuarà reposant privilegiadament un panteó de l’Estat», ha dit.

Mulet manté des de fa diversos anys una campanya per requerir municipis de tot el país que canviïn el nom de carrers i places dedicades a dirigents del franquisme i perquè eliminin símbols i obres de celebració de la dictadura. El mateix Senat, a instàncies del portaveu de Compromís, ha enviat centenars de cartes a diferents institucions perquè atenguin el senador, que exigeix el compliment de la Llei de Memòria Històrica.